Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Musicology Live" ни среща с някои от най-добрите български музиканти

Първо студио на БНР е сцена за новото мултимедийно предаване на DJ Мартен Роберто и програма „Радио София“ на националната медия

Musicology Live

Musicology Live е новата пряка по пътя към българската поп, соул, рок, фънк, R&B музика. По нея ни повежда популярният DJ Мартен Роберто и уникалното допълнение към съботното му предаване Musicology по „Радио София“ на БНР. Обещанието е за бутикова среща с талантливите български артисти, които определят истинския ритъм на тази част от съвременната ни музика.

„Като изключителен фен на изкуството, музиката и в частност на българската музикална сцена, имах огромното желание да реализирам проект, в който да представям български артисти по един „мой си начин“ – обяснява Мартен. – И така, след сериозно обмисляне и страхотната подкрепа на колегите от Националното радио, успяхме да се възползваме от уникалното Първо студио, което е приютявало изумителни легенди на музиката през годините. Това за мен е истинска чест. Musicology Live представлява бутикови концерти, акустични, малко по-интимни. Самата обстановка, по моя идея, е декорирана по подобен начин. Цялото студио е изчистено, затъмнено, имаме спотово осветление само в средата, където сме разположили артистите и всичко звучи много красиво, елегантно, изключително стойностно, което смятам, че отива много на селекцията от музиканти, които ще участват в тези лайфове.“

Асоциацията с популярните преди години Unplugged концерти на MTV е мигновена, но в никакъв случай не е търсена или водеща. „Желанието ни е да дадем сцена и да подкрепим съвременните български музиканти“, пояснява Мартен Роберто. Той е категоричен, че днес в България има артисти, които правят музика, абсолютно достойна за световната сцена и именно те ще бъдат част от новия проект. Амбицията му е поне веднъж в месеца да има епизод на Musicology Live, с времетраене между 20 и 30 минути. Основната идея е концертите да бъдат гледани в канала на Musicology Live в YouTube и да бъдат слушани едновременно в ефира на БНР – Радио София в едноименното радиопредаване. А началото беше дадено с финес на 20 ноември от младата певицата Елена Сиракова. „Една много елегантна дама, която направи впечатление още преди няколко години“, казва за нея Мартен.

Елена Сиракова - Musicology Live

„За мен тя стана много интересна преди две години със сингъла си „Толкова студен“. А преди по-малко от година се появи феноменалното за мен ЕP „Галактика“, което е продуцирано от един от най-талантливите музикални продуценти и музиканти в момента на българската сцена – Божидар Василев–Trombobby, когото, отсега казвам, ще може да видите в една ексклузивна формация, без да издавам коя е тя, във втория епизод на Musicology Live.“

Мартен Роберто

Отговорен за подбора на музикантите в Musicology Live е самият Мартен Роберто, а единственият критерий – изключително качествената и стойностна музика. „Защото музиката е начинът, по който звучат чувствата ни и искаме да дадем на нашите слушатели изключително красиви и ценни за тях емоции с това, което правим във формата Musicology Live“, казва той.

Концерта на Елена Сиракова за Musicology Live може да гледате тук

Снимки: БНР, архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15