Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 11 път се провежда Седмица на брака у нас

Пандемията извади наяве множество нерешени проблеми в семейството

Семейният консултант Динка Колева: Щастие на всяка цена не бива да е водещ мотив за началото на нова връзка

Снимка: pixabay

Създаването на задружно семейство е важна стъпка в човешкия живот, а осъществяването му изисква време и осъзнат избор. Ако обаче го превърнем във водеща цел, започваме да допускаме грешки. За да насърчи двойките по пътя към изграждането на успешно семейство, вече 11 години в страната ни се провежда Седмица на брака. В помощ на семействата със съвети и инициативи се включват множество специалисти в сферата на семейното здраве. Събитието е международно и обхваща 25 държави в дните от 7 до 14 февруари.

Трудностите във взаимоотношенията се дължат на фактори, върху които можем да въздействаме, и на други – извън нашия контрол. Към втората разновидност можем да причислим епидемията от Covid-19 – вече две години тя е наш спътник „в добри и лоши дни“ почти като в един брак. Появата на вируса извади наяве множество нерешени проблеми в семейството и изобщо в човешките взаимоотношения и накара хората да обърнат внимание на себе си, на психическото си здраве и устойчивост.

Динка Колева

Според семейния терапевт Динка Колева епидемията представлява криза на колективно ниво, която всеки член на обществото преживява по различен начин.

„Тази криза е много по-тежка за хората, вече преживели загуби – на близки хора, на работа, и това няма как да не се отрази върху двойката – казва тя. – Независимо от кризата, която преживяваме, важно е да бъдем отворени и разбиращи, когато партньорът ни преминава през своя сложна вътрешна ситуация. Добре е също така да се фокусираме върху нещата на разположение, чието подобряване зависи от нас и е по силите ни.”

Подобен пример е грижата за децата, станали една от изкупителните жертви на противоепидемичните ограничения. Онлайн обучението ги лиши от прекия контакт с техните съученици и приятели и отчуждаването повлия отрицателно върху психиката им. Именно тук ролята на родителите е определяща, категорична е Динка Колева.

Много важен е личният пример на родителя – изтъква терапевтът. – Ако той се справя достойно с житейските предизвикателства, това го превръща в герой за детето и то възприема качествата му по-бързо и лесно, отколкото чрез друг вид препоръки или съвети. Важно е също децата да се научат да разпознават своите чувства, да могат да ги контролират и да преобразуват отрицателните в нещо градивно. Едно от тях е агресията.”

А тя е жизнена енергия, пояснява Динка Колева:

„Ако човек има свои методи или хобита, чрез които да я овладее, той може да реагира много по-уравновесено по време на конфликтни ситуации у дома. Когато обаче агресията се задържа твърде дълго, тя се проявява под различна форма на насилие или депресия, което е агресия, обърната към нас самите.”

Неслучайно случаите на домашно насилие се покачват и ръстът им беше отчетен скоро след въвеждането на първия национален локдаун на 13 март 2020 г. Над 3 хил. сигнала за годината бяха подадени в МВР, докато през м.г. близо 90 души дневно са търсили помощ на спешния телефон 112.

Отчуждението, страхът от близост и от общуване също са сред последиците от епидемията. Универсално лекарство липсва, но полезни в подобни случаи са:

„Всякакви антистрес практики, например няколко минути бавно и дълбоко дишане, което ни връща в настоящето – продължава Динка Колева. – Благодарение на дишането тялото може да излезе от режима на стрес. Важен е и контактът с природата, разходките, по време на които се намираме извън дигиталния свят и всичко, изискващо нашата отговорност и решения. Масажите също са ефективен антистрес инструмент.”

Невъзможността на хората да изградят стабилни и дълготрайни отношения също е едно от предизвикателствата пред двойките и семействата в наши дни. Но и тук има работещ подход:

За да влезем в удовлетворяваща и зряла връзка, е важно най-напред да изградим подобна връзка със самите себе си – да се опознаем и да развием силните си страни, да преодолеем своите страхове и недостатъци. Важно е също така да се научим да бъдем щастливи дори в моментите, когато не сме във връзка. Капанът, в който най-често попадат хората, е този на огромните очаквания за щастие на всяка цена и схващането, че именно дадената връзка ще им го осигури.”

Снимки: pixabay, ЕПА/БГНЕС, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35