Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна отключи добротата в българското сърце

Райна Манджукова: Трябва спешно да се преразгледат механизмите за предоставяне на статут за постоянно пребиваване на лицата от български произход

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна, която продължава вече четири дни, провокира редица реакции в политически и човешки план. „Европейският съюз застава отново в подкрепа на Украйна и на санкциите срещу агресора, който е Русия на Путин. За първи път Евросъюзът ще финансира закупуването и изпращането на оръжие и друго оборудване на страна, която е атакувана“ – заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Преди това страните от общността затвориха въздушното си пространство за частни и граждански полети на руски авиокомпании, а някои руски банки бяха изключени от основната международна платежна система SWIFT.

Безпрецедентна съпричастност получава украинският народ и от обикновени хора от целия ЕС, които пътуват със собствен транспорт до границата с Полша и с Румъния. Там те предлагат транспорт и храна на украински граждани, търсещи спасение от войната.

Румънски доброволци подготвят дажби вода и храна, които да бъдат раздадени безплатно на украинските бежанци, преминаващи границата в Сирет, Северна Румъния, 26 февруари 2022 г.

България също е в готовност да приема както украинци, така и бесарабски българи, чиято общност в Украйна е, по различни данни, между 300 000 и 500 000 души. В страната ни вече пристигнаха първите няколко автобуса с евакуирани български граждани, както и много българи и украинци, придвижващи се със собствен транспорт.

Българският червен кръст започна своя кампания за набиране на хуманитарна помощ за бесарабските българи и украинци, които не могат да напуснат Украйна.

Центърът на бесарабските българи у нас е една от неправителствените организации, които също активно участват в процеса.

„Двата офиса на Центъра на бесарабските българи в България на ул. „Цар Калоян“ № 8 и в квартал „Витоша“ в София вече са препълнени и в сградата ни дадоха още една стая, където можем да събираме помощта, която получаваме – разкри основателката на Центъра Райна Манджукова в интервю за Радио България. – Безкрайно благодарна съм за съпричастността на целия мой любим български народ. Над 180 души са доброволците, записани при нас, които поискаха да приемат и настанят при тях желаещи бежанци от войната. Те са от цялата страна, включително и от Родопите“ – добави още тя.

Центърът на бесарабските българи у нас изрази своята готовност за помощ още в следобедните часове на 24 февруари.


В призив, публикуван в социалните мрежи, споделиха и желанието си да започнат разговори с Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието и Националното представителство на студентските съвети за по-бързо уреждане на статута на бежанците у нас.

Райна Манджукова приема помощите в Центъра на бесарабските българи

„Към момента не сме имали възможност за срещи с представители на институциите. Нека видим как и кога ще приключи този кошмар, да приберем хората, които искат да го сторят у нас и тогава ще започнем и тази своя борба – заяви Райна Манджукова. – В момента нямаме капацитет, но не означава, че сме се отказали. Срам ни е, когато към нас се обръща човек, който казва, че през 2018 година е подал молба за гражданство и все още не е получил такова.“


Облекчаването на процедурата по получаване на статут и гражданство на сънародниците ни от общността в Украйна е ключов въпрос, чието разрешаване трябва да бъде приоритет за България в момента.

„Аз мисля, че в момента Министерството на вътрешните работи и по-специално службите в дирекция „Миграция“ трябва спешно да преразгледат механизмите за предоставяне на статут за постоянно пребиваване на лицата от български произход – категорична е Манджукова, която е и бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина. – Те имат своите доказателства за български произход, но нямат виза „Д“, която е необходима, за да го получат. Нужно е да се направят промени, с които да отпадне това изискване по отношение на хората с доказуем български произход. Искрено се надявам, че някой, от когото зависи това, ще ме чуе и ще се самосезира. Ако не, това ще е един от въпросите, които предстои да обсъдим по време на нашите срещи с институциите.“

Издаването на виза „Д“ се осъществява в българските посолства и консулства в чужбина. Тя е валидна 6 месеца и позволява легално пребиваване в страната за срок от 180 дни поради трудови, бизнес, медицински, семейни или инвестиционни причини. Без нея престоят на гражданите е възможен до 90 дни.

Манджукова призова и за забързване на обработката на вече заведените преписки за българско гражданство. Бързината, с която се издава указът за получаване на гражданство, също е важна за съкращаването на сроковете за получаване на готовите лични документи.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БГНЕС, Facebook/centarbbbg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34