Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов, Горанов и Арнаудова са освободени

| обновено на 19.03.22 в 10:00
Кирил Петков и Бойко Рашков на извънреден брифинг в Министерския съвет.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков коментира освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова като „саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на господин Гешев“. На съвместен брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков, Петков посочи, че „прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция. По думите на премиера се укриват документи за повдигане на обвинение, игнорират се и сведения, които са общоизвестни и вече са достояние на европейската прокуратура. Според Петков се отричат и законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни. „Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили“, добави премиерът.

От своя страна, вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата е направила всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и вероятно никога да не бъде изяснено дали някой задържаните е извършил престъпения. По думите на Рашков, прокуратурата е направила изводи за производство, на което току що е поставено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства.



Преди това, пред очите на привърженици и съпартийци бившият премиер Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ беше освободен от Главна дирекция "Национална полиция". Видимо спокоен, Борисов заяви, че срещу него няма повдигнато обвинение. От ареста излязоха и бившият финансов министър Владислав Горанов, както и пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова. Адвокатът на Борисов Менко Менков поясни, че в основанието за задържането за 24 часа е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини. 

Менков добави, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, но става въпрос за проверка, образувана по сигнал от 10 декември. По нея, Борисов е идвал да дава обяснения, а сигналът е на базата на разпечатка от медиите. 

Малко след освобождаването на задържаните, говорителят на Софийската градска Десислава Петрова прокуратура посочи, че делото не е докладвано в неговата цялост и ще се прави допълнителен анализ. Според СГП, не е налице хипотезата на неотложност при полицейската акция за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова, тъй като обстоятелствата по този случай са отдавна известни.Това е и причината да не бъдат повдигани обвинения на този етап, тъй като би било в нарушение на закона. В случай, че се появят нови обстоятелства, обвинения може да бъдат повдигнати, добави говорителката на СГП.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги..

публикувано на 17.06.24 в 11:50

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15