Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи стъпки в България

Временната закрила и правата, които дава на бягащите от войната в Украйна

На телефон 0800 20101 бежанците от конфликта в Украйна ще получат информация за възможностите за медицинско и здравно обслужване в България

| обновено на 29.03.22 в 14:33
Снимка: архив

България и още 24 страни членки на Европейския съюз осигуряват режим на временна закрила за бягащите от войната украинци, които вече надхвърлиха три милиона. Към днешна дата в България са влезли 110 714 души, като на наша територия са предпочели да останат малко над 51 хиляди украинци, от които 18 хиляди деца, сочи специализираният правителствен портал. Над 20 са пунктовете в страната ни, където се издават регистрационни карти за временна закрила на търсещите спасение от войната. Актуална информация за местонахождението и работното им време дава интерактивна карта, която можете да откриете ТУК.

Важно е да се знае, че придобиването на временна защита НЕ ограничава хората да напускат територията на България по всяко време, нито ги лишава от предишно гражданство (украинско или друго). Така всеки, който влезе в България, трябва да реши дали иска да избере една от следните опции:

  • Да пребивава на територията на страната при безвизов режим с украински документ, както следва: украински документ за самоличност, паспорт, акт за раждане, други;

  • Да кандидатства за временна закрила чрез регистрация в някой от създадените за целта пунктове;

  • Да кандидатства за международна закрила – това става с мобилните екипи на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и съответните й звена, като процедурата отнема минимум 3 месеца.

Какво предоставя статутът на временна закрила? 

Той се предоставя за срок от 1 година и от момента на получаването му гражданите имат следните права:

  • достъп до здравеопазване – Спешна помощ; право на ваксинация по специално изготвен имунизационен календар за деца, съобразен с този на Украйна (ваксинации се правят във всяка РЗИ); равни права с българските граждани на достъп до медицинска помощ, ако са от уязвими групи; здравен контрол и превенция;

  • достъп до образование – всички деца имат достъп до училище и детски градини в края на цикъла на ваксинация по българския календар. Регистрацията става в съответното РУО на МОН. Извършва се индивидуална оценка на образователните потребности при записване в съответното училище/детска градина;

  • достъп до пазар на труда – без допълнителни разрешителни, освен за лицензирани професии, които изискват привеждане в съответствие с националните изисквания; достъп до услугите на Бюрата по труда – информация за работа, насочване и други;

  • възможност да отворите своя собствена банкова сметка;

  • достъп до правна помощ;

  • един път социално подпомагане в размер на 375 лв., която се дава на всяко лице от рисковата група;

  • личен номер на чужденец;

  • в случай че не е поискан статут на временна закрила още на границата, украинските граждани могат впоследствие да кандидатстват на някое от следните места:

Не е затормозяваща процедурата, по която бежанците от Украйна могат да получат статут за временна закрила. С него те моментално могат да получат достъп до трудовия пазар, дава им всички здравни права, които предвижда Европейската директива, и им дава възможност за почти всички социални услуги, които българските граждани ползват, включително и асистиране от Бюрото по труда", потвърди пред БНР Елисавета Белобрадова, депутат от „Демократична България“. Тя разясни, че новият статут за временна закрила вече не минава през Държавната агенция за бежанците.

Ето и последователността на стъпките: „В МВР, където издават документ. След това, ако искате да запишете детето си на детска градина или на училище - отивате в Районното управление по образование (или по електронен път), където веднага правят индивидуален тест на детето, за да определят в кой клас и къде да бъде записано. След което отивате в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), където да му поставят всички липсващи ваксини, защото има разлики във ваксинационните календари на Украйна и на България. Тогава на детето му се предлага детска градина или училище. На родителите и на децата също им се предлагат и цялата социална помощ и здравно осигуряване по тази Директива.“ 

Прием на децата в училище и детски градини

Във всяко Регионално управление на образованието (РУО) има екип от експерти, който отговаря за приемането на тези деца. На електронните страници на 28-те РУО ще откриете електронния адрес, на който може да бъде изпратено заявление по електронен път. Там е качен и образец на заявлението, а също така има и телефон на експерт, който владее английски или руски език, за да може при необходимост да окаже нужната подкрепа. Повече за действията, които трябва да предприемете в тази насока вижте ТУК – информацията е на български, руски и английски език.

Медицинско обслужване

Всичко необходимо за медицинското обслужване на идващите в България е осигурено от Министерството на здравеопазването. Работи телефонна линия 0800 20101, на която бежанците от конфликта в Украйна ще получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможности-те за медицинско и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще бъде отворена всеки работен ден от 8:00 до 20:00 часа. Контакт с консултантите може да бъде установен и чрез специално създадения имейл: help@redcross.bg или ТУК. Децата ще бъдат включени в специално изготвения имунизационен календар, съобразен с украинския, за да могат да покрият здравните изисквания за пос-тъпване в детско заведение или училище.

Социална подкрепа

Министерството на труда и социалната политика е институцията за подпомагане на желаещите подкрепа, чрез дирекция „Социално подпомагане“. Условието е да имат документ за самоличност, след това да са привързани към конкретно място на живеене, за да получат като лица в риск еднократна помощ от 375 лева. Ако пребиваването им продължи до следващ отоплителен сезон, те ще имат и помощ за отопление. Предвидено е право на доплащане, ако при тях има настанени деца за отглеждане.

При влизане в България на възрастен и дете, възрастният трябва да подаде декларация, че иска да се грижи за това дете.

Работа в България

Агенцията по заетостта проучва потребностите за работа на пристигащите в специална секция на сайта на агенцията. Информация за облекчени процедури за достъп до пазара на труда в България за граждани на Украйна е публикувана на български, украински, руски и английски език – ТУК.

Служителите на областните дирекции на МВР са в постоянен контакт с пристигналите украинци, с оглед осигуряването на информация, защита и спокойствие в населените места. Транспортът за нуждаещите се от всеки първоначален приемателен пункт до място за настаняване на територията на България се осигурява от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

Важна информация за украинските граждани, бягащи от войната:

Гореща линия: 02 90 55 555 и +380 322 465 075

Полезна информация за всички аспекти от подкрепата, която бягащите от военния конфликт ще намерят в България, съдържа и страницата на БЧК.

ТУК ще разберете как да получите помощ за евакуация от Украйна

Кризисна линия на Министерството на външните работи:

телефон: +35929482404 

e-mail: crisis@mfa.bg

Посолство на Украйна в България

Гореща линия на Посолството на Украйна в България: +359 878 015 102

Работно време: ВСЕКИ ДЕН ОТ 9 ДО 21 ЧАСА

Съставил: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28