Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечка Сланинкова: Не мога да си представя моя живот без народната песен

Снимка: Facebook /Жечка Сланинкова

Жечка Сланинкова е настоящата гордост на странджанската традиция. Тя е брънка от поредицата талантливи певици на тази фолклорна област, утвърдили и популяризирали верния странджански стил, дали живот на старинните му песенни образци, наред с Магда Пушкарова, Комня Стоянова, Янка Рупкина, Живка Папанчева, Радостина Йовкова и др.Родена е в с. Индже войвода, Бургаско.

Първите сценични изяви на 13-годишната Жечка са по време на местни и национални събори, сред които „Странджа пее“ в местността Босна и Копривщица през 1976 г., от които винаги печели златни медали. Любовта към песента я отвежда в НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел. По-късно професионално се реализира и като преподавател в музикалното училище в Широка лъка. Певческото си развитие и усъвършенстване Жечка Сланинкова дължи и на опита, натрупан в годините в Ансамбъла за народни песни и танци „Странджа“ – Бургас, като солистка и певица в хоровия му състав. Изкуството и богатият репертоар на именитата певица са оценени от специалисти в Националното радио, където осъществява записи на странджански песни с ОНМ на БНР и с камерни инструментални състави. Щастлива е и от партньорството с ярките музиканти – Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Пейо Пеев и др. Има издадени десет албума. Изключително вълнуващи са срещите на Жечка Сланинкова с бургаската публика, която я посреща с буйни аплаузи, особено когато изпълнява бавни песни със завладяващия си глас, вплетен в изящния странджански орнамент.


Жечка Сланинкова е четири десетилетия на сцената, а скоро навърши шестдесетата си годишнина – празничен повод за любими спомени, свързани със странджанската песен, които споделя специално за Радио България:

„Както съм казвала, от много малка съм почнала да пея. Народната песен ми е дадена от Бога, надарил ме е да пея, да веселя душите на хората, които ценят хубавите народни песни. Моят баща пееше много хубаво. Казват, че неговата баба Бърза е била песнопойката на с. Индже войвода. Аз имам хубав спомен от събор в местността Босна, където имаше две сцени – едната в по-горния край, другата – в по-долния. Публиката чува къде ще пее Жечка Сланинкова, та да се преместят своевременно, за да ме чуят. Завърших музикалното училище в Котел, след което се омъжих за моя съпруг Румен Мутафчиев, преподавател по кавал. Заминахме в Широка лъка, където преподавахме. Много ме обичаха и учениците, и хората там. Имаше семейство, което ме наричаше „шировикалчето“ – т.е. „славейче“. После в Бургас откриха паралелка за изучаване на народни инструменти и пеене в СО „Добри Чинтулов“, където преподавах 7-8 години. Сега в това училище една моя ученичка е преподавателка. И това много ме радва.“


Народната певица с вълнение си спомня отбелязването на нейната 55-а житейска годишнина и 35 години сценична дейност. Тогава Община Бургас е подкрепила празничния концерт в летния театър в града, а участници са били млади изпълнители от различи фолклорни области. Независимо от смутните времена, в които живеем, Жечка Сланинкова планира отново подобен концерт.


Щастлива ли е от съдбата си на народна певица? Ето и нейния отговор:

„Как да не съм щастлива! Както обичам моето семейство, моите деца, така обичам народните песни. Не мога да си представя своя живот без песента. Пожелавам на всички много здраве, спокойствие, да сме по-добри, да слушаме хубава народна музика. Защото тя е балсам за душата и сърцето.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35