Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дълги обсъждания управляващата коалиция не излезе с решение за военна помощ за Украйна

Буча, 3 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разговорите между представители на четирите партии в управляващата коалиция, продължили близо три часа, не станаха достояние на обществеността. Все още няма официално решение за изпращане н военна помощ за Украйна. Преди това съпредседателят на „Демократична България”,посочи за БНР, че решението за оказване на военна помощ на Украйна би събрало необходимото парламентарно мнозинство.

Всичко това стана на фона на зловещите кадри с разстреляни цивилни от град Буча, Киевска област, за които украинската страна обвини Русия. По този повод президентът на Украйна Володимир Зеленски покани бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози да дойдат в Буча и сами да се уверят в твърденията на Киев, че цивилните жертви са резултат от руската окупация.

Украинските власти позволиха на екипите на редица чуждестранни медии да посетят града. Репортерите им съобщиха за 20 тела по улица в разрушения град, а украинските власти твърдят, че са открили над 300 души в масов гроб край църква.Очаква се съветът за сигурност на ООН да разгледа случилото се в Буча на заседание във вторник. 

В същото време Москва определи заснетите кадри като провокация и поиска да бъде свикано спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН по този случай. Дмитрий Полянски, първи зам.-представител на руската мисия към ООН, заяви, че Съветът за сигурност трябва да види цялата истина за „тази украинска провокация, инцсинирана специално пред западните медии”. 

Тази сутрин украински медии съобщават за руски ракетен удар в Одеса по неработещ завод за преработка на нефт. Избухнал е пожар, но няма пострадали от ракетата, част от която е прихваната от украинската противовъздушна отбрана. 

По данни на регионалната администрация, руските войски са започнали да се изтеглят от Сумска област в Източна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42