Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на пътни строители в София и цялата страна

София, 20 април
Снимка: БГНЕС

Пътни строители блокираха движението пред парламента в своя втори национален протест заради неизплатени от държавата пари за извършени ремонти. Организатор е Браншовата камара "Пътища", която включва 85 фирми. Паралелно от 11 часа започнаха протести и пътни блокади на 27 места в страната. Недоволните издигнаха лозунги – "Искаме си дължимото – нито повече, нито по-малко!", "Пътният бранш е пред фалит" и "Всеки труд се заплаща".

"От три месеца само аванси получаваме – казва протестиращ работник пред БНР – Няма заповед, как да работим. Имам много освободени хора. Няма пари, не се издържа това.“

Опитва се с последни сили. А имаме и много пари да взимаме. То вече нито да напускаш, нито да стоиш – казват пътните строители.

Автомагистрала Струма, Благоевград, 20 април

Друг участник в протеста се оплака:

"В момента се изхранваме със заплатата на жената. Жена ми не работи ли, не можем да се изхранваме. Има с месеци назад да взимаме". 

Всички са категорични, че очакват парите си:

"Поне 3000 лв. имам да взимам. Имаме студентки, как да ги издържаме. Няма как. Ние сме дошли тук да изкарваме пари, а не можем да си ги вземем". "Замразяват минималната заплата, а депутатите си ги вдигат всеки ден техните заплати. Това нормално ли е? А има инфлация, всичко се вдига нагоре, а заплатите – замразени", жалват се работниците.

Докато депутатите в парламента спорят дали Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от дължимите на фирмите пари множеството проведе шествие до Министерския съвет и се върна пред парламента. Към протеста в София се присъединиха и автоинструктори от страната, които заявиха, че са недоволни от състоянието на пътищата, от пътните знаци и маркировката, от дупките и скъпото гориво.

София, 20 април

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00