Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Югославските идеологеми осакатяват българо-македонския диалог

Пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София, посочи държавният глава

Снимка: БГНЕС

България действа не от позиция на силата, а от позицията на истината, заяви в София президентът Румен Радев пред конференцията "Европейска перспектива за добросъседските отношения между България и Северна Македония". Той призова за преодоляване на югославските тоталитарни идеологеми, които осакатяват двустранния диалог. Европерспективата на Скопие няма алтернатива. България винаги е била с протегната ръка и е помагала при различни кризи, но за съжаление не среща реципрочна политика, подчерта президентът. По думите му, страната ни е изправена пред дилемата "как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите, да дадем съгласие за начало на преговори на РСМ за интеграция в ЕС, като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, защитим правата на македонските българи и отстоим нашата история, култура и идентичност".

Като контрапункт на македонизма зад граница, България трябва да разгърне много по-активна информационна разяснителна кампания особено навън, подчерта президентът. Той призова Народното събрание да изпрати писмо до Конгреса на САЩ във връзка с  проекторезолюцията, която предвижда септември да бъде провъзгласен от конгресмените за месец на македонската култура, език и наследство.  „Само с истината ние можем да решим всички открити въпроси с нашите събратя от Република Северна Македония“, заяви Радев и посочи, че пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София. Президентът обобщи, че всички участници във форума са единни в позицията, че европейската интеграция на РСМ е стратегическа цел за България, но тя трябва да се основава върху развитието на добросъседството, а не върху наложени отвън срокове.

По политически причини години не успяваме да стигнем до съгласие с колегите от Скопие Гоце Делчев да бъде честван в двете държави като обединяваща историческа личност, припомни пред конференцията проф. Ангел Димитров, председател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Днес се навършват 119 години от гибелта на Гоце Делчев, а конференцията в българската столица е в памет на революционера.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55