Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Кирил Петков призова за пълен отказ от руския газ в най-кратък срок

Снимка: facebook./Government.of.Bulgaria

Чрез спирането на доставките на газ за България руският президент Владимир Путин е искал "да демонстрира, че може да дестабилизира едно европейско правителство, декларирало политика на нулева толерантност към корупцията", пише в статия за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" българският премиер Кирил Петков. По думите му чрез корупция Русия е оказвала влияние върху държавната политика в България. "Второ, надявайки се на ново, проруско управление, Кремъл цели да върне отново руското влияние в България", отбелязва премиерът и продължава: "Прицелвайки се в България и Полша, Кремъл разчиташе да внесе напрежение и да предизвика разединение в ЕС".
Той подчертава, че правителството му е променило от 95 % на 0% зависимостта на страната от руския газ, като е подписало договор за доставка на американски втечнен газ и е предоговорило условията за доставки от Азербайджан.
"Преживяваме криза, която налага смели и умни решения. В нашия случай това означава пълен отказ от руския газ в най-кратък срок", пише българският премиер, призовавайки ЕК за намирането на дългосрочно решение на този проблем.

Пълният текст на статията ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30