Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Лавров: Допълнително вписаните в Конституцията територии ще са под пълната защита на държавата

Протести в Москва срещу обявената частична мобилизация
Снимка: Reuters

Западът се опитва да възроди еднополюсния модел под лозунга за „ред, основан на правила“, прокарва „разделителни линии“ на блокова конфронтация, води необмислен курс към разширяване на НАТО на изток, приближавайки военната инфраструктура на блока към границите на Русия. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в речта си по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, пише сайтът на ООН. Според Лавров, Вашингтон се опитва да превърне цялото земно кълбо в свой заден двор.
Междувременно в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области продължават псевдореферендумите за присъединяване към Руската Федерация. Те започнаха на 23-ти септември и ще продължат до 27-ми. Въпреки това там продължават обстрелите. Подновените атаки близо до Запорожката атомна електроцентрала поддържат страховете за потенциална авария, предава "Евронюз България". Кремъл разпространява видеозаписи, целящи да покажат, че граждани доброволно се записват, за да се включат в бойните действия. Увеличаващите се опашки като тези на границата на Русия с Грузия и Финландия, оборват официалната руска пропаганда. Стотици руснаците искат да напуснат родината си. Според закон, подписан на 24 септември от президента Путин, който следващия месец ще празнува 70-ия си юбилей, отказващите да участват във военни действия, ги очаква затвор.
"Цялата територия на Руската федерация, включително и тази, която може да бъде вписана допълнително в руската конституция в бъдеще, „е под пълната защита на държавата", заяви Сергей Лавров.
Повече от 740 души са задържани при антивоенни протести в 32 града в Русия, съобщава неправителствената организация ОВД-инфо, цитирана от БНР "Хоризонт".
"България е сериозно обезпокоена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат обвързваща сила". Така изрази българската позиция за войната в Украйна и референдумите в окупираните територии служебният министър на външните работи Николай Милков по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51