Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Най-ниската избирателна активност от 1989 година насам

Цветозар Томов
Снимка: БГНЕС

Продължава обработването на изборните книжа. Окончателните резултати от парламентарните избори на 2 октомври трябва да бъдат обявени най-късно в четвъртък, но това може да се случи и по-рано, каза на брифинг Цветозар Томов от ЦИК. Тогава ще стане ясна и точната избирателна активност. Дотогава предстои повторно въвеждане на протоколите и след това сравняване на резултатите от двете въвеждания.

По данни към този момент гласувалите са малко над 2,5 милиона души, което е най-ниската активност от всички провеждани от 1989 г. насам избори. Днес НСИ обяви данните от преброяването от 2021 г., според което българите са намалели с над 844 хиляди. Ако те бяха обявени по-рано, това щеше да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони, коментира Цветозар Томов. Изборният кодекс предвижда разпределянето на мандатите в МИР да става на базата на резултатите от последното преброяване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00