Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност на Западния бряг в САЩ награди свои представители за принос в различни области

Елка Русков вече е почетен консул на България в щата Вашингтон

Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

В навечерието на Деня на народните будители, българската общност на Западното крайбрежие на САЩ раздаде своите първи награди за изкуство, култура, образование и наука. Идеята е на фондация „BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education“, като наградите от нейна страна са пет и една от името на генералния консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов. С последната бе удостоен холивудският режисьор и продуцент от български произход Тед Кочеф заради своя принос към българската общност.

Мария Бакалова, Елка Русков и Димитър Маринов
На събитието присъстваха и други двама именити актьори, прославящи страната ни отвъд Океана – Мария Бакалова и Димитър Маринов.

"Ние сме много горди, че Генералното консулство на България в Лос Анджелис ни сътрудничи за организирането на събитието – заяви в интервю за Радио България вицепрезидент на "Българска фондация за изкуство, култура и образование" Елка Русков. – Аз от 30 години се занимавам с каузата България зад граница и мога да кажа, че за първи път имаме толкова добро сработване между общността и генералното ни консулство в лицето на господин Бойко Христов."

Елка Русков

Освен с работата си като част от фондацията, от малко повече от две седмици, Елка Русков е почетен консул на България в щата Вашингтон.

"Живея в САЩ от 30 години – разказва тя. – По-късно станах учредител на неправителствена организация в Сиатъл, свързана с култура и изкуство. Изглежда, че заради моята дългогодишна работа по популяризирането на България в чужбина, бях избрана за почетен консул в щата Вашингтон, което ще допринесе за разширяване на контактите с местната администрация и по-нататъшното задълбочаване на отношенията със САЩ в областта на търговията, инвестициите, туризма, информационните технологии, образованието и културата, както и за още много родолюбиви инициативи в рамките на българската общност, а и извън тях. Търсим проекти, които да бъдат мост между българите и американците или други общности. Да бъдат значими за цялата диаспора на Западния бряг."

Даниела Иванова-Найберг и Елка Русков

Останалите наши сънародници, за които България е не просто родина, но и кауза, получили отличия за своята работа са - групата за български народни танци "Хоротропци" в Лос Анджелис, Даниела Иванова-Найберг, артистичен директор в Центъра за българско културно и наследство, Сиатъл, Вашингтон, Живка Костова, основател и директор на Българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис и на Българо-американската културно образователна фондация и Теньо Попминчев, професор в катедрата по физика в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Брацо Кършич

Специална награда на борда на "BgFace" получи отец Брацо Кършич от сръбската православна църква "Св. Георги" в Сан Диего за неговата всеотдайност, човеколюбие и подкрепа за българската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"  и българската общност в града.

Тед Кочеф и Бронислав Ликоманов

Статуетката от бронз, която получиха сънародниците ни, е едно изключително произведение на изкуството, създадено от скулптора Бронислав Ликоманов. То представлява умалено копие на паметника на кирилицата в Лос Анджелис, по чието поставяне работиха българите в тази част на САЩ. Наред с тази дейност, общността ни се надява да сбъдне и още една своя мечта - провеждането на фестивал на българското кино в Лос Анджелис. Това е още един приоритет, по който активно се работи.

Снимки: Генерално консулство на България в Лос Анджелис (Калин Табов)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35