Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов, вяра, здраве и хармония – празнични пожелания, предадени чрез кристали от природата

7
Снимка: БГНЕС

С наближаването на коледните и новогодишните празници всеки от нас се замисля какво да подари на близките си, а пазарът преди празниците изобилства с всякакви примамливи неща. Сред тях са и красивите естествени камъни, вплетени в някое изящно бижу или пък поднесени в техния причудлив естествен вид така, както са открити сред природата. Познавачите на кристали казват, че всеки от тях носи послание, но най-вече съвършената им структура оказва благотворно влияние върху биобаланса и здравето на човека. Според колекционери и търсачи на скъпоценни и полускъпоценни камъни, страната ни е много богата и на този род природни находки. И макар територията на България да е една от най-изследваните геоложки територии в Европа, все още има поле за намиране на нещо ново. Затова и познавачите на минералите прекарват часове на открито.

Евгени Вулев

Според Евгени Вулев, един от най-опитните сред "ловците" на минерали, най-популярните находища са в маданския, рудоземския и златоградския регион. Там изобилства от полиминерални структури и полиметални находища:

"По принцип тези кристали не са толкова често срещани в природата, особено комбинациите между тях. Например кристали като галенит, солерит, пирит, халкопирит, а понякога между тях се срещат и други. Пирит

Още повече, че при нас има една изключителна рядкост за света – това е огледален галенит. Той изглежда като с полирана повърхност, така си излиза от природата с огледална стена. Това е кристал много търсен от колекционарите по света. Особено когато е с голям размер и в комбинация с други минерали. Това го прави много рядък. С нас се свързват и идват колекционери от Япония, Австралия, а от Европа идват много колекционери и сами си търят в находищата на кристали. Даже и от Америка идват, от Канада също, до техните пазари българските кристали достигат чрез търговците. Но нека се знае, че не най-красивото нещо е и най-ценното. Такъв е кристалът епидот, един от най- редките. Това обикновено са едри и прозрачни кристали и са едни от най-ценните ми екземпляри, които съм и дарил на музея "Земята и хората" в София.

 

Дарил съм и находки от пегматитови кристали, аметист – големи и хубави форми, които също могат да се видят в музея. Имам и сравнително рядък куприт от рудника "Цар Асен", който е изоставен от 20 години. Това е минерал с бледо червени нишки, също рядко срещан. Даже и кристал хризокола съм намерил в този рудник, Колкото можах събрах от там, а след няколко дни се върнах пак и всичко беше изнесено и смляно като руда и извлечена от нея мед. Всъщност основният фактор да бъдат запазени минералите в света, това е колекционерството. На всички големи музеи основата е поставена чрез дарения от колекционери”.

Епидот

Най-големите изложения за минерали в Европа са във Франция в Сент Мари и в Мюнхен, а най-продължителното е в САЩ, което продължава близо месец, но има изложения и в Азия, много от тях е посещавала Симона Пожаревска, наследничка на професионалист в геологията като наука, а тя е сериозен познавач на минералите:

"От дете обикалям заедно с баща ми навсякъде, търсим и ходим на различни изложения, за да представяме кристали, от природата на България. От изложенията там пък внасяме в България чужди, които не се намират тук. Вкъщи имам стотици хиляди камъни, няма да стигне времето да ги изброя. Има камъни, които повлияват добре на щастието и уюта в себейството. Хубаво е те да присъстват дискретно около масата, където се събираме за празника. Аметист

Ценните кристали сплотяват, успокояват, пречистват енергията. Например аз съм подарявала камъка манганокалцит, който е камъка на любовта и се свързва с доброто начало на семейството. Аметистът пък е хубаво да се сложи в стаята на деца, за да им носи спокоен сън. На всички пожелавам да са обградени от положителна, хубава енергия".

Димитър Горанко

Имам истинска вкаменена палма от Родопа планина, това е сред най-интересните ми нови находки” – казва Димитър Горанко от София, който също се е посветил на кристалите и природата:

"Основно намираме камъни в Родопите, като имаме специални места, които си пазим в дълбока тайна. Там е било тропическо море преди 20 – 30 млн. години. Палмата е била затрупана от пепел и пръст при волканично изригване. Например тази година имаме още една много голяма находка – огромен рубин, добит в Рила. Това е скъпоценен камък, който се намира изключително трудно. Този рубин дарихме на музея "Земята и хората" и ще е част от изложбата с изумрудите, добити в наша планина. Дни наред ние сме се надявали да намерим поне малка точица рубин, но пък извадихме късмет и за три дни успяхме да намерим повече. От музея специалистите много се зарадваха и ни благодариха, защото някой друг би продал такъв голям рубин, а ние го дарихме. 


В една публикация написах, че това е сред най-големите намирани рубини досега в България. За празника искам да пожелая на всички хора повече вяра и любов, без тях нищо не се постига. Любовта съдържа всичко, има ли любов, значи човек е здрав и животът му е изпълнен със смисъл и хармония”.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС, Facebook/ Димитър Горанко, miracle-mineral.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12