Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци и българи застанаха рамо до рамо срещу руската агресия в Украйна

7
Снимка: БНР - Варна

Българи и украинци, намерили след началото на войната втори дом в България, излязоха на митинги в различни градове в България. Над 100 бежанци от Украйна се събраха пред Спортна зала във Варна, за да отправят апел за мир. С артистична програма те изразиха и благодарността си към България – за гостоприемството и помощта.
 


Митинг се проведе и пред сградата на община 
Бургас. В хотели и в държавни бази в Бургаска област са приютени най-много украински бежанци.



В храма "Свети Димитър" в Пловдив беше отслужен молебен за загиналите украински цивилни граждани и военни. Инициативата е на Почетното консулство на Украйна в града. Присъстваха десетки украинци, които живеят и работят в Пловдив. 



В знак на подкрепа към украинския народ тази вечер сградата на община Стара Загора ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме.

Общо 4400 украински бежанци са намерилите препитание у нас чрез бюрата по труда, а други 2000 са намерили работа чрез директен контакт с работодател
. Най-често те са заети в хотелиерството и ресторантьорството. Анкети сред украинските бежанци показват, че 40% от тях нямат намерение да започнат работа, но в същото време възнамеряват да останат в България. "Това, че са основно по курортите, а не в големите градове, не позволява тяхната по-добра интеграция", коментира пред БНР заместник-социалният министър Наталия Ефремова.

Снимки: БНР-Варна, БНР-Бургас, БНР-Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25