Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

САЩ и Украйна искат спиране на руския газ през „Турски поток“

Снимка: Facebook /Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски в полунощното си телевизионно изявление поиска по-строги санкции срещу Москва, след като руските сили отново атакуваха цивилни обекти в Украйна. Работна група от американски и украински експерти предлага в бъдеще руското синьо гориво за Европа да бъде пропускано само по украинската газопреносна мрежа. Транзитирането на руски газ единствено през Украйна на практика означава прекратяване на доставките на руски природен газ за ЕС по газопровода "Турски поток". Планът, поместен на сайта на украинския президент, предвижда също така санкции срещу "Лукойл", "Газпром" и други руски енергийни компании, както и срещу ръководството на "Росатом", и прекратяване на използването на уран от Русия.

Препоръките на експертната група, оглавявана от началника на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак и от бившия американски посланик в Москва Майкъл Макфол, са насочени основно срещу руската енергетика. "Говорим за най-болните точки на руската икономика, за да се намали възможността на Русия да финансира военните действия", поясни Макфол.

Пакетът санкции предвижда още ограничения за отбранителната промишленост, върху използването на финансови инструменти, конфискацията на активи на Централната банка на Русия и последващото им прехвърляне в Украйна. Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак добави, че предложенията ще бъдат представени на лидерите на съюзниците на Украйна.

Москва не вижда "практически никакви резултати" от пакта с ООН, който трябваше да подпомогне руския износ на зърно и торове, и обвинява Запада, че създава безизходица, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде REUTERS.

Сергей Лавров

Русия сигнализира, че ако не бъде изпълнен списък с искания за премахване на пречките пред този износ основно във финансов план, тя няма да се съгласи на удължаване на срока на споразумението след 18 май. 

От 1 май Турция налага 130% мито върху вноса на някои зърнени култури, като пшеницата и царевицата, пише в турския Държавен вестник. Митото се налага, след като няколко държави от ЕС обявиха забрана за вноса на зърно от Украйна и цели да защити местните земеделци преди ключовите избори на 14 май. Съгласно предишната регулация вносът на пшеница, ечемик, ръж, овес, царевица и сорго бе освободен от мита, предава REUTERS.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26