Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът "Свети Георги" в Кишинев, построен с дарения на бесарабските българи

Снимка: georgievskaia.md

Ако пътят ви отведе в Кишинев, столицата на Молдова, задължително се отбийте и в тамошния храм на свети Георги. Той ще остави в спомените ви ярка следа с очарованието си и затрогващата история на неговото създаване. Решихме да надникнем с вас в този храм именно днес, когато е неговият престолен празник – Денят на св. вмчк Георги Победоносец. Това е единствената църква в Молдова, в която службите се провеждат на църковнославянски език. Но не само това я прави много специална. Ето какво разказа пред Миглена Иванова и Радио България за възникването на храм "Свети Георги" в молдовската столица Георги Барбáров, председател на Българска община в Република Молдова:

"През 1814 година е взето решение да се построи тази църква. Поп Георги от Кишинев отива да събира пари за реализацията на идеята от българите в България (която по онова време се намирала под османско иго – бел. ред.). Той обаче е хванат от турците, които запълват устата му с калай. Т.е. той умира с мъченическа смърт за това, че е събирал пари за църквата. По-късно тя е наречена на него."

Георги Барбаров споделя, че е научил тази история от настоятеля на "Свети Георги" отец Николай Флорински. Инициаторът за построяването на храма свещеник Георги е представител на местната българска общност, която се преселва по онези земи преди повече от 200 години. Средства за църквата все пак са събрани сред българската общност в Бесарабия и българите по българските земи и постройката е издигната през 1819 г. На 10 ноември 1940 г. Молдова е разтърсена от мощно земетресение, което води до човешки жертви и големи щети, включително по храма на свети Георги – централният му купол е напълно разрушен, засегнати са камбанарията и стените. По призива на настоятеля на църквата обаче доста бързо се събират дарения и с финансова подкрепа и от Кишиневската община "Свети Георги" е възстановен.

Георги Барбаров уточнява, че това не е единствената църква, в която се събират българите в Молдова. В Тараклия те също имат свой храм, наречен на свети Георги Победоносец. В Кишинев има място, наречено "Шипка", където също има църквичка.

"Оттам са заминали опълченците, за да освобождават България през април 1877 г. В Кишинев се събират и заминават опълченците – българи от Бесарабия, руснаци и молдовски доброволци в Молдова, за България."

За това, как българите в Молдова отбелязват 6 май – Деня на св. вмчк Георги Победоносец, Георги Барбаров разказва:

"На този празник при нас се яде печено агне. Както му е редът, на Гергьовден всяко семейство, в което има Георги, отбелязва този празник, като се приготвя агне в пещ, пълнено с булгур, ориз или в последно време – с елда, и става много вкусно. Трябва да кажем, че празникът не е официален като в България, просто е празник на хората с името Георги."

Вижте още:

Снимки: georgievskaia.md



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Училище в Северна Калифорния обяви онлайн Летни курсове по български език

Онлайн обучение по български език през летните месеци - юни, юли и август, организира Българското училище "Хан Аспарух", Северна Калифорния, САЩ. На "Фейсбук" страницата си от училището информират, че класовете ще бъдат два вида - четене с разбиране и..

публикувано на 15.06.24 в 11:25
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54