Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавина от сигнали за домашно насилие след оповестяването на случая “Дебора”

Кабинетът определи 15 мерки за борба с насилието и агресията

Снимка: Алами/Ройтерс

Създаване на Национална информационна система за всички случаи на домашно насилие с данни кои са жертвите, какво насилие е упражнено над тях, какви действия са предприети, кои са отговорните институции е една от 15-те мерки за превенция на насилието и агресията, набелязани на среща в Министерския съвет между премиера Николай Денков и представители на четири министерства.  

Министър-председателят изтъкна, че през последните седмици са осветени изключително тежки случаи на насилие. “Моето усещане е, че това е било скрита епидемия и много хора, окуражени от подкрепата на обществото и институциите, със закъснение се осмелиха да разкажат за своите конкретни проблеми”, добави той.  

Сред приетите мерки са увеличаване на броя на психолозите в училищата; разработване на Национална програма за превенция на насилието; предлагане на специализирани услуги за възрастни и деца, жертви на насилие. 

Лавина от сигнали за домашно насилие след оповестяването на случая “Дебора” 


“След случая “Дебора” имаме лавина от сигнали за домашно насилие, както и молби, които са депозирани към районните съдилища”, потвърди пред бТВ Зорница Шуманова, ръководител на новосъздаденото звено за домашното насилие към Главната дирекция „Национална полиция“.  

През първата половина на годината в ГДНП са получени 1950 заповеди за незабавна и постоянна защита, издадени от районни съдилища – с 18% повече в сравнение с м.г. Има ръст от 40% и при образуванитедосъдебни производства в условията на домашно насилие.  

Зорница Шуманова призова пострадалите да не се колебаят и да търсят помощ от компетентните органи. 

“Колкото повече говорим, толкова повече това престъпление няма да бъде латентно”, заключи тя. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27