Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мините и топлоцентралите са обречени, смятат управляващите

Снимка: БГНЕС

Четвърти ден  продължават блокадите на основни пътища от протестиращи миньори и енергетици в знак на протест срещу плановете за справедлив преход за въглищните райони. Затворени са Проходът на Републиката, Подбалканският път при Гурково. Блокада има в Раднево на пътя за Нова Загора. Затворен е пътят Русе - Свиленград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Планира се и блокада на магистрала „Струма“. Неясно е кога и къде ще започнат преговори с правителството.

"Стара Загора е регион с магистрала, жп линия, който се развива доста добре, има и сериозен инвеститорски интерес - заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев. - Ако някой ви лъже, че ще продължите да правите това, което правите в последните 20 години, то той ви лъже“, подчерта Василев. 

„Това, което е било до момента, няма как да продължи, защото сами виждате, че пазарът налага ограничение, а не правителството. Докато пазарът плаща 90 евро на тон въглища, няма как токът от мините да е конкурентоспособен. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции“, каза министърът по повод протестите на енергетици и миньори. 

Междувременно правителството публикува териториалните планове за справедлив преход.   

Област Стара Загора е най-засегната от прехода към неутрална по отношение на климата икономика, тъй като четирите въглищни топлоелектроцентрали и мини са разположени на територията на областта. Тази констатация е направена във финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които правителството публикува. 

Демонстранти успяха да пробият полицейския кордон и да излязат на автомагистрала “Струма”, а служителите на “Топлофикация-Сливен” започнаха протест в подкрепа на колегите си от “Марица Изток”. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35