Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парадокс: българските заплати – хем с най-висок ръст, хем най-ниските в ЕС

Снимка: pexels

България изпреварва Европа по ръст на заплатите, но въпреки това страната ни остава на последно място по доходи в Съюза. Проучване на консултантска компания сред 350 фирми  у нас установи, че през настоящата година повече от половината работодатели са повишили заплатите с до 10%, като през 2022 г. ръстът е бил 14-15% в отговор на растящата инфлация. Най-голямо е повишението на възнагражденията в големите градове като София, Варна, Пловдив и пр. Затова пък в градовете от по-бедните региони, като Видин, Кюстендил, Хасково и пр., заплатите остават до два пъти по-ниски, научаваме от Полет Живина – експерт "Проучване на възнагражденията" в компанията, провела анализа.

"Факт е, че столицата привлича повече чуждестранни инвестиции и мултинационални компании, които често предлагат по-високи заплати. Такива компании вече се ориентират и към други големи градове, като през последните години се наблюдава постепенно увеличение на заплатите, особено в сектори като IT, финанси и производство, които са концентрирани по-скоро в големите ни градове“ - казва Полет Живина в интервю за програма "Хоризонт“ на БНР.

По данни на фондация "Ханс Бьоклер", България е единствената държава в ЕС, в която покупателната способност на населението е нараснала през последната година. За сравнение: в Европа средният спад на покупателната способност е 4 на сто. "Въпреки това, всички знаем, че сме на едно от последните места по абсолютна стойност на възнагражденията в Европа“ – пояснява Полет Живина и добавя:

"Ръстът в България, който се регистрира като увеличение, е около два пъти по-висок от този в ЕС, в отговор на догонването, което българската икономика се опитва да реализира спрямо европейските заплати. Демографският проблем у нас, намаляващото население, ниската раждаемост и високата смъртност водят до намаляване на броя на хората в работоспособна възраст, до по-ограничено предлагане на пазара на труда и съответно до покачване цената на работната ръка.“

88% от компаниите в България предоставят бонуси на служителите си, като допълнителен стимул за задържане на работното място, става ясно още от проучването. Сред тях са такива за препоръка на друг служител, както и за лоялност – дългосрочно оставане на работа в съответната фирма.

"Все повече компании започнаха да полагат грижа и за психичното здраве на служителите си, наред с профилактичните прегледи и допълнителното здравно осигуряване, което предоставят на служителите си в отговор на пандемията, която отмина. Психичното здраве, наравно с физическото и балансът личен живот – работа, е все по-важен фактор, както за работодателите, така и за служителите“ – казва Полет Живина.

На българския пазар навлизат т.нар. гъвкави придобивки – още един начин компанията да покаже, че цени индивидуалните нужди на служителите си, подчерта Полет Живина и даде примери - ваучери за храна или карта за спорт, или пък избор между допълнително здравно осигуряване и добавка за транспорт.

Хибридният модел на работа – присъствено и дистанционно, както и гъвкавото работно време предизвикват все по-голям интерес от страна на търсещите работа, коментира Живина пред БНР .

Вижте още :

Съставил: Венета Николова /по интервю на Диана Дончева, БНР „Хоризонт“ 

Снимки: pexels, pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24