Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Войт получи Специалната награда на консула в Лос Анджелис

Мария Габриел: Наука, изкуство, култура, образование са думите, с които искаме да се свързва България

10
Джон Войт и Мария Габриел при връчването на наградата
Снимка: Мария Самичкова

Холивудският актьор Джон Войт бе удостоен със Специалната награда на консула на България по време на церемонията на която бяха раздадени наградите за образование, наука, изкуство и култура на фондация BGface. Тъй като отличията се връчват в сърцето на Холивуд, генералният ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов откроява личности от света на кино индустрията, които са снимали филми в България и са свързани с българската култура.

За втори път бяха отличени българи на Западния бряг на САЩ, допринесли за единството на българската общност и популяризирането на българската култура, наука и образование.

В категорията образование приз получи Първото българско училище "Васил Левски" в Лас Вегас. Наградата за изкуство тази година е за композитора Милен Киров. В сферата на науката е отличен изобретателят Иван Ташев, а в културата – Соня Кирова, основател и президент на българския културен център "Рипни Калинке".

Със сертификат "Приятел на България в чужбина" бе удостоен американският етнолог Мартин Кейниг – допринесъл за това магичният глас на Валя Балканска и родопската песен "Излел е Делю хайдутин" да полетят в космоса на совалката "Вояджър 1“.

Мартин Кейниг и Иван Ташев
Министърът на външните работи Мария Габриел беше специален гост на празничната церемония в Лос Анджелис в Деня на народните будители. 

Срещите със сънародниците ни на Западния бряг бяха част от работната визита на вицепремиера. Преди това тя се срещна с кмета на Лос Анджелис Карън Бас, с която са обсъдили и възможността да се постави паметник на българската азбука в Лос Анджелис – една идея, по която сънародниците ни там работят отдавна.

"Радвам се, че в един толкова специален ден мога да споделя толкова специален момент – вторите награди на BGface за изкуство, култура, наука и образование. Ето четири думи, с които искам да се свързва България – посочи Мария Габриел в интервю за Радио България. – Радвам се, че имам възможност заедно с общността да отдадем признание на тези българи, които са и американски граждани, и са допринесли за това чрез изкуство, култура, наука и образование ние да градим партньорски отношения със САЩ и да сме по-силни като общност. Във всички мои срещи – от тази с кмета на Лос Анджелис, до срещите с бизнес делегации и големи научноизследователски и мозъчни тръстове – на преден план извеждам това, че България е с ясната амбиция да бъде регионален иновационен хъб, защото имаме своите силни страни – ИТ секторът е изключително динамично развиващ се, с  много квалифицирани умни млади таланти. От друга страна, България е фактор за стабилност и развитие в Югоизточна Европа. Не е традиционният образ на България, но е това, което искам да представим и съм благодарна за всички срещи, които и Генералният консул Бойко Христов организира, за да покажем, че България е атрактивна дестинация за инвестиции, за бизнес, за контакти между хората, за изкуство и култура. И ми се иска всички заедно да ускорим ритъма това да се случи."

"Усетих, че нашите сърца туптят за България. Благодаря, че накарахте сърцето ми да прескочи няколко удара…" – така външният ни министър се обърна към сънародниците ни на Западния бряг и открои някои аспекта от разговорите си с българи в Америка:

Мария Габриел сред отличените с наградите на BGface
"Много важно е да има поток от постоянна информация относно възможностите за подкрепа от страна на България, но и България да отдава заслуженото и повече видимост на тези, които са успели извън нея. Защото те носят България в сърцето си и това е много видно. Освен това, много приятно впечатление прави желанието България да има своя нов бранд, т.е. да покажем, че страната ни е наистина място за таланти, място за изкуство, култура, за успели хора, които знаят как се прави бизнес, как могат да отговорят на предизвикателствата, които знаят, че отношенията България-САЩ са отношения не само между съюзници и стратегически партньори, а на приятели. И няма как след тази вечер у нас да не отекват споделените думи, че ако сме обединени, а образованието, културата и иновациите по-често са моторът да вървим напред, ще намерим много повече възможности резултатите да носят удовлетворение, а тогава сме по-спонтанни и единни. Посланието днес е изключително силно в тази посока."

Да не забравяме откъде сме дошли и да промотираме българската култура – така адв. Огнян Гаврилов обобщи мисията на фондация BGface, която ръководи и обединява множество български организации на Западния бряг. 

Генералният консул в Лос Анджелис Бойко Христов, Елка Русков и адв. Огнян Гаврилов
Адвокатът с успешна практика в Сакраменто отпуска и стипендия за български студенти. "Идеята е млади хора, които са завършили право в България да имат една година магистърска степен в Америка и да видят друга образователна и правна система. С този обмен на опит биха допринесли на българското право, когато се върнат вкъщи" – поясни адв. Гаврилов в интервю за Радио България. Отскоро изявеният българин е почетен консул на България за Северна Калифорния:

 "Това е много голяма чест. Не се случва често България да назначи свой гражданин за почетен консул, обикновено използват американци за тази цел. Аз се чувствам признателен, че България ме е избрала – каза по този повод адв. Гаврилов и сподели очакванията си, свързани с родината: – Надявам се България да се развива в добра насока - имаме предпоставките – хора, образование, култура. Трябва да се стегнем и да го направим, нашите политици трябва да помогнат в тази насока. Може би съм пристрастен, но смятам, че когато се изправи правната система, бизнесът се изправя също."

Интервюта и снимки: Мария Самичкова, сътрудник на Радио България в САЩ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Теодор Ушев

Удостояват Теодор Ушев с наградата "Ренато Гутузо" на фестивала Animaphix

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия, посвещава специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев, който днес ще бъде удостоен с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г., предаде БТА. Ушев ще бъде почетен за..

публикувано на 22.07.24 в 05:35
Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07