Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Викторината на Радио България показа ...

Познаваме ли историята на „Излел е Делю хайдутин"

Попитахме аудиторията на Радио България на десет езика, коя е годината, когато Валя Балканска записва „космическата“ песен „Излел е Делю хайдутин“?

Масовото мнение, изразено в отговорите на допитването е, че песента, полетяла на космическата совалка „Вояджър 1“ е записана през 1977 година. Това обаче е грешен отговор.

Песента е записана  9 години по-рано, през 1968 година, а ето и историята ѝ:

Американският етнолог Мартин Кейниг идва за първи път в България през 1966 година. Казва, че е бил напълно завладян от това, което е видял – магията на българската музика, танците ни и „този живец в очите на хората“. Връща се няколко пъти в България. По време на тези си посещения прави уникални снимки, записва стари български песни и автентични обичаи.

През 1968-а се запознава с 26-годишната тогава Валя Балканска. Пленен от звънкия ѝ глас, решава да запише нейни изпълнения в една класна стая в родното ѝ село. По-късно, този запис е избран сред хиляди други звукови образци от планетата, за да полети в космоса на американската совалка „Вояджър 1“, описана в селекцията като „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка“. 

„Тя просто изпя песента по магичен начин. И мисля, че тогава българите имаха нужда от Валя, от славата ѝ, защото това ги накара да се почувстват по-значими“, споделя Мартин Кейниг половин век по-късно, завръщайки се в България, за да ни пренесе назад във времето чрез своите фотоси от една изчезнала България.

„Тази песен си намери мястото, намери си мястото и България“, категорична е и изключителната Валя Балканска.

Благодарим на всички, които се включиха с предположенията си в нашата анкета! Имаме отговори от далечна Америка и Виетнам, от европейските държави – Германия, Франция, България, а също от Украйна, Русия, Турция и Гърция. Именно от аудиторията на Радио България, която чете страниците ни на гръцки и турски език, са дошли и най-много верни отговори на въпроса за „космическата“ песен на България.

Не спирайте да бъдете любопитни към българската култура, история и традиции и продължавайте да участвате в анкетите ни. Новият въпрос ще бъде наличен на страниците ни съвсем скоро.

Съставил: Елена Каркаланова


Още от категорията

Поли Генова ни връща в края на 80-те с Give Me Your Love

Наскоро Поли Генова представи новата си песен Give Me Your Love. Както казва певицата в анонс за класацията Топ 20 на БНР, с това парче тя продължава линията, която следва през последните години – звученето е диско поп от края на 80-те години на м.в...

публикувано на 11.08.22 в 10:05

Рок групата Intelligent Music Project с нов албум и турне

"Unconditioned" – така се нарича най-новият и седми пореден албум на българската рок група Intelligent Music Project. Албумът излезе преди броени дни и е качен на всички музикални платформи. В него, като барабанист и..

публикувано на 10.08.22 в 13:05

RIA с втора авторска песен – "The Way You Are"

Младата певица Мария Мирославова, която е избрала за артистичен псевдоним името RIA, представи наскоро своята втора авторска песен. RIA е автор на музиката, текста и аранжимента. Песента се нарича "The Way You Are", а текстът е   на български..

публикувано на 10.08.22 в 10:15