Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Снимка: FB/SmilyanVisitorCenter

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията  "Преоткрий и се влюби в бобовите храни" (Bean Valentine) до края на седмицата. Инициативата е свързана с датата 10 февруари, призната за Международен ден на бобовите култури

А защо точно в Смилян ли? Защото родопското село се слави като една от световните столици на фасула и здравословното хранене. Тук традициите, свързани с отглеждане на фасула, датират от повече от 250 години, а вкусните бобови зърна местно производство са се превърнали в емблема не само на Смилян, но и на цялото Горно поречие на Арда.

През 2023 г. родопското село беше домакин на първата среща, изнесена извън Италия, на Международната мрежа Slow Beans /Бавни бобови / към Slow food International. "Това е голямо признание за усилията, които вече две десетилетия полагаме, както като производители, като места за настаняване и хранене, така и като институции, за да  популяризираме качествата на тази земеделска култура", каза за Радио България Илия Годев, секретар на местното читалище и координатор на общността "Родопи – Смилян: традиционни храни и производствени практики от района на Горното поречие на Арда".

"Инициативата сме я нарекли "Преоткрий и се влюби в бобовите храни" и е закачка с предстоящия "Свети Валентин", защото 10 февруари е само четири дни преди празника на влюбените. Идеята е да запознаем хора от различни възрасти – както от селото, така и гостите на Смилян, с полезните качества на фасула за човешкото здраве и за здравето на почвите и природата. Защото бобовите култури, в т.ч. и лещата, грахът, нахутът и други, са стратегически ресурси за планетата. Те са важни не само за изхранване на човечеството, но и за намаляване на отпечатъка на климатичните промени в планинските райони, какъвто е нашият в Родопите, и имат принос за подобряване на качествата на почвите, обогатявайки ги с азотни и нитратни съединения.“

Учениците в Смилян слушат беседа за  фасула и ползите на здравословното хранене

Специално внимание в рамките на кампанията е отредено на най-малките жители на Смилян. За невръстните възпитаници на селската детска градина са предвидени игри и образователни занимания на тема "Здравословно хранене", а също и специално обедно меню от бобови култури. А пък учениците от местното основно школо "Св. св. Кирил и Методий" слушат образователни беседи и участват във викторини на тема "Какво не знаем за фасула". 

Освен това те са получили допълнителна задача – да издирят и запишат традиционни рецепти за ястия от фасул и други бобови култури в района. Накрая ще има конкурс за най-добра рисунка по рецептите, които са представили.

Здравословни бургери със смилянски боб

И разбира се, всички ще бъдат "наградени" за участието си в инициативата с нестандартно бобено меню по тертипа на любимия на тийнейджърите фастфуд, ала не съвсем. "В училищния стол те ще получат за обяд бургери с шницел от смилянски фасул и майонеза, направена с водата при неговото изваряване" - казва Илия Годев. Стане ли дума за ястия от фасул, жителите на родопското село проявяват неповторима артистичност. В местната механа ще ви предложат повече от 12 ястия със смилянски фасул. Като например:

"Фасул чорба с манатарки, задушено телешко със смилянски фасул, както и емблематичното от 2007 г. тяхно ястие – паниран смилянски фасул. Като цяло семействата тук обичат да експериментират. Примерно, на кулинарните конкурси за любители по време на ежегодния ни Празник на смилянския фасул сме виждали уникални разработки, като пълнена агнешка плешка със смилянски фасул или солена торта от нашия фасул, дори бонбони, приготвени от фасул", казва в заключение Илия Годев.

Вижте още:

·  Празникът на най-българското ястие е в село Смилян

·  Родопски маршрути - на гости в село Смилян

·  Крайграничните села на Средните Родопи - добре дошли в миналото!

Снимки: ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - Смилян, Посетителски информационен център в Смилян



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36