Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – II част

На гости в горанското село Църналево

8
Снимка: Красимир Мартинов

Продължава нашето гостуване при българите в областта Го̀ра, Североизточна Албания. 

Мириян Даути е от по-младите учители в училището на село Църналево, където по-голямата част от населението е с български произход. Пред екипа на Радио България Мириян сподели, че вече е бил в страната ни, но в плановете му влиза ново посещение – за магистратура по български език. Така, смята той, ще бъде по-полезен на съгражданите си в Църналево, които държат на българските си корени.

Мириян Даути

"Бил съм за две седмици в Благоевград през 2020 г. Учих български език и се запознах с българската култура. Сега преподавам на деца от първи и трети клас - математика, албански език, човек и природа" - сподели той пред Костандина Бело от албанската редакция на Радио България.


В детската градина, която се помещава на първия етаж в училището в Църналево, срещаме Мисия Хайдари, която ни се представя с усмивка:  

„Аз съм Мисия Хайдари. Работя като учителка в детската градина, имаме 11 деца, на възраст от 3 до 6 години. Децата са предимно от нашето село, но имаме няколко и от по-отдалечени места. В селото и в домовете си децата говорят на „нашенски“, а в детската градина и в училището - на албански език. Децата идват със свои роднини или с по-големи деца от училището. Не ги пускаме сами, тъй като е опасно. В градината сме имали и по 35 деца, но броят им намялава. Такова време е дошло. Селото е изолирано, а връзката с града е много трудна и хората бягат към градовете или в чужбина“. 

Мисия Хайдари

Един от завърналите се в Църналево е Селадин Джаферай. В продължение на 8 години е бил директор на училището в селото, после заминава за Тирана, а сега се е завърнал в Го̀ра като учител на децата от 1 до 4 клас. Селадин е човек, който се интересува от езика на своята прародина. И казва, че би било добре да се изучава и в училище, за да може и младите хора от български произход в Албания да говорят на съвременен български език, не само на запазения в Гора диалект. 

Селадин Джаферай

"Ние разбираме всичко. Сега в езика навлязоха много думи от Запада, а е добре да пазим нашия си славянски език. Повече от 300 милиона са славяните в Европа. Да загине ли езикът ни? Не бива!“ - казва Селадин.

Директор на училището в Църналево от октомври 2022 г. е Лябдрим Енишай. На въпроса ни защо е останал в селото, отговаря:

"Много хора го напуснаха. Но на мен не ми се струва хубаво да избягам. Тук е родния ми дом. Ако го направя, кой ще остане?!“. Ако ни помогне държавата – и албанската, и българската, ще започнат да се връщат и напусналите. И животът ще стане по-хубав. 

Лябдрим Енишай

На вас благодаря, че дойдохте да ни видите. Ние сме ваш "миноритет". Вкъщи си говорим на нашенски, на български, в училище - на албански, но има интерес сред хората тук да изучават и български" - категоричен е Лябдрим.


Помощта, за която призова директорът на училището в Църналево, вече започна да идва. През декември м.г. бяха подменени дограмите и вратите, има и нови отоплителни уреди, благодарение на усилията на посолството ни и българското дружество „Българите в Албания“.  

Всъщност, не за първи път България помага за развитието на Община Кукъс, към която принадлежат селата в Гора, реализирайки различни проекти. Такъв е този за реконструкцията на детска градина в град Кукъс. С български средства е изграден компютърен кабинет в едно от училищата, предстои подобен проект да се реализира и в друго образователно средище в района.

Лябдрим с българския посланик в Албания Ивайло Киров

От есента на 2023 г. Община Кукъс, към която принадлежат и селата на българите в Гора, има нов кмет - Алберт Халилай. Посланикът на България в Тирана Ивайло Киров се срещна с него и получи уверения, че общината ще работи за подобряване на условията на живот на гораните в тясно сътрудничество с българската държава. Кметът на Община Кукъс потвърди и пред Радио България, че заедно с екипа си ще се опита да направи промяната за българите по-осезаема и възможно по-бърза.

"Знаем за проблемите с инфраструктурата, със здравните услуги, условията в началните училища. Заедно с посолството сме подготвили план от мерки за постепенното им  преодоляване. Гарантирам и, че след реконструкцията на Двореца на културата в Кукъс, ще отворим български павилион, който да представя културата, традициите, характерните ястия и традиционното облекло на българската общност“ - каза Алберт Халилай в интервю за Радио България

Кметът на Кукъс Алберт Халилай

В подкрепа на добрата воля за решаване на проблемите на българското малцинство в района на Гора е и фактът, че в новата администрация на Кукъс за заместник-кмет е назначен Агрон Нурединай от горанското село Орешек, завършил образованието си в България.


С вярата, че проблемите ще се решат възможно най-скоро и хората ще останат по родните си места, напускаме Гора. До следващия район в Албания, в който живеят представители на българското национално малцинство...

Снимки: Красимир Мартинов 


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02