Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шлосплац в Щутгарт се превръща в български мегдан за 3 март

| обновено на 03.03.24 в 08:49
Снимка: BalkanDance - Stuttgart

За първи път Шлосплац в Щутгарт, Германия, ще се превърне в български мегдан в деня на Националния празник на България - 3 март.

Организатор на патриотичната инициатива е местният български фолклорен клуб "БалканДенс", който кани всички наши сънародници в региона на най-емблематичното място в Щутгарт, за да отбележат заедно празника! 

"Нека всички да се съберем на 03.03.2024 г. в 13.00 часа на най-големия площад в града и макар далеч от Родината, да извием кръшно българско хоро!", отбелязват от фолклорния клуб.

Вече осем "БалканДенс" увлича сънароднци в Щутгарт с магията на родния фолклор. "Към момента при нас танцуват около 80 души, предимно българи на различна възраст, разпределени в групи за начинаещи и напреднали. Немските ни членове са малко, но изключително верни последователи и любители българския фолклор. Те проявяват жив интерес към нашите традиции, към обичаите ни, към песните и танците ни. Репертоарът на клуба ни е богат и разнообразен, както е богат и разнообразен българския т фолклор" - разказа ни ръководителката на състава Боряна Христозова. Самата тя е възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев"- Пловдив. Сега е особено радостна, че след спада на дейността на трупата покрай световната пандемична обстановка, вече възраждат инициативността си и организират първия общобългарски празник за Трети март в Щутгарт

"Денят ще започне с тържествен молебен и водосвет в обновения български храм в Щутгарт, чието освещаване ще се състои следващата неделя от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Според думите му от предишни негови посещения, българската общност в Щутгарт е една от най-сплотените в Европа."

Потвърждение на това ще бъде и събитието на централния площад в града, където сънародницит ни ще се хванат ръка за ръка на голямото празнично хоро на площада, който ще се превърне в български мегдан.

"Той ще грее с цветовете на трибагреника, с пъстрите български носии, с усмивките на сънародниците ни, които очаквано ще наброяват около 600 - 700 души. Всички ще танцуват заедно, ръка за ръка, сплотени от енергията на българското хоро - така, както от векове народът ни почита всеки празник - с музика, песни и танци" - разказа за Радио България хореографът и главен художествен ръководител на "БалканДенс" е Боряна Христозова.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

с. Големо Острени, Албания

Над 7 хиляди са българите в Албания

Българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени. Това става ясно от съобщение на Националния статистически институт INSTAT, цитирано от БГНЕС. Това поставя българската общност на трето място по многобройност в Албания..

публикувано на 28.06.24 в 17:16
Снимка: Българо-американска полицейска асоциация/Фейсбук

Българо-американската полицейска асоциация връчи стипендии на българи в САЩ

Стипендии в размер на 1000 щатски долара връчи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) на сънародниците на Ричард Георгиев и Диана Гечева. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията, цитирана от БТА...

публикувано на 28.06.24 в 16:17
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25