Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът започна политически консултации за съставяне на правителство

Снимка: БТА

Започнаха двудневните консултации при президента с парламентарно представените политически сили, следвайки конституционната процедура за формиране на правителство. 

На 11 март разговарите на държавния глава Румен Радев са с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. За вторник са насрочени консултациите с "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". 

Според Конституцията след консултациите президентът връчва мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от най-голямата парламентарната група ГЕРБ-СДС. В Конституцията няма срок, в който президентът трябва да връчи мандата след консултациите. След като го даде на номинирания от ГЕРБ-СДС за премиер, вероятно Мария Габриел, тя ще има 7 дни да го върне с предложение за състав на правителство или да върне неизпълнен мандат. Конституцията предвижда връчване на мандат на втората политическа сили и при неуспех и на трета посочена от президента партия. Ако и третия опит за съставяне на правителство е неуспешен се отива на предсрочни избори.

„Публичната комуникация между партиите сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки, че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани в първите 9 месеца“, каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ-СДС.

Разговорите с държавния глава бяха предшествани от закрити за медиите преговори за между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Вчера разговорите на двете полигически формации за бъдещето на управлението продължиха 11 часа. Участниците в тях отново запазиха мълчание пред медиите. Диалогът продължава, заяви пред президента Мария Габриел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40