Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Кристалина Георгиева
Снимка: БТА

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично. Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в еврозоната е основателен приоритет. Ще подобри конкурентоспособността, ще намали разходите по транзакции в търговията и финансите, ще е по-привлекателна за инвестиции, каза Георгиева. Тя смята, че има добри условия страната да покрие до края на годината изискванията за еврозоната. Но МВФ препоръчва на българското правителство да внимава за движението на цените, защото инфлацията е данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедните, съобщава БТА.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Георгиева коментира, че с изключение на инфлацията, на фона на света България изглежда добре и съумя да задържи растежа. Инфлацията дойде от двата последователни шока - пандемията, която удари по световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително и България, остава значителен фактор, поясни Георгиева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30