Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

След продължително боледуване, на 78 годишна възраст ни напусна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Малко преди полунощ, на 13 март, в официално изявление Светият синод на БПЦ съобщи, че първосветителят на родната ни света Православна църква е издъхнал в 22:22 часа вследствие на многоорганна недостатъчност във Военномедицинска академия – София.

„Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога“, зоват в обръщението си към миряните владиците.

Състоянието на Негово светейшество се влоши в края на миналата година и оттогава той остана на лечение във ВМА. Малко преди да си отиде, миряни отправиха за пореден път молитвите си за изцеление на патриарха до мига, в който скръбната вест разтърси православния български народ.

Патриарх Неофит е роден в гр. София на 15.10.1945г. със светското име Симеон Николов Димитров. След завършване на Софийската духовна семинария, следва в Духовната академия в София. Прави богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия и след завръщането си през 1973г. преподава и ръководи студентския хор в Духовната академия. През 1975 г. е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската Света обител. В края на 1989 г. става ректор на Духовната академия, а две години по-късно е пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-късно е главен секретар на Светия синод и председател на настоятелството на храм-паметника "Св. Александър Невски".

През 1994 г. е утвърден канонически за митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разделена на Русенска и Доростолска през 2001г., оглавява Русенската епархия.

За цялостния му принос в развитието на духовността в Софийския университет "Св. Климент Охридски"  и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет, през 2008г. става носител е на званието "доктор хонорис кауза" на висшето училище. Две години по-късно е удостоен от Президента на България с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му в развитието на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г. Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит и още в същия ден е интронизиран в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Приживе, дядо Неофит беше известен като толерантен и спокоен ръководител, а също и като ревностен защитник на християнските ценности и радетел за въвеждането на предмета „религия“ в българските училища.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19