Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов отказа лидерска среща на партиите от управляващото мнозинство

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

ГЕРБ-СДС ще се върнат на масата за разговори, ако ПП-ДБ се извинят

„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Снимка: БТА

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата парламентарна сила ГЕРБ-СДС Мария Габриел връчи на държавния глава папка с изпълнен първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Факт, който накара мнозина да отдъхнат след дългите преговори между партньорите в управлението, тъй като социологическите проучвания ясно показват нежеланието на българското общество да гласува предсрочно на парламентарни избори. 

Облекчението обаче беше твърде краткосрочно – два часа след оповестяването на проектосъстава на новото правителство и издаването на указ от президента за разглеждането му в Народното събрание, от "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха, че оттеглят доверието си от Мария Габриел, тъй като имената не били съгласувани с техния преговарящ екип. От страна на лидерите на ПП-ДБ бяха  употребени грозни епитети по отношение на Габриел, както и обвинение, че се нарушава Конституцията, тъй като "половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това". 

Асен Василев
"Г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

Водени от принципа, че утрото е по-мъдро от вечерта, тази сутрин ГЕРБ-СДС дадоха специална пресконференция, от която стана ясно, че пътят на преговорите минава през извинение от страна на досегашните им партньори в управлението.

"Очаквам извинение за епитетите и обидите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и за това, че съм нарушила Конституцията" – посочи Мария Габриел пред медиите и допълни: – "За 9 месеца не съм позволила подобно нещо, не съм нарушила Конституцията, указът е издаден за назначаване на министър-председател".

Мария Габриел
Тя подчерта, че не е нарушила конституцията, предлагайки министрите в своя кабинет, защото преди 9 месеца всички членове на досегашния кабинет са дали съгласие, че ще заемат своите постове 18 месеца, тоест и след ротацията на премиерите. Тяхно право е да се оттеглят ако пожелаят, изтъкна Габриел. Президентът издава указ само за кандидат премиера, а не за предложения състав на правителството в пленарна зала, каза Габриел и допълни:

 "Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство, от стабилност, от правителство на споделена отговорност. В него ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени. Вярвам, че сега е моментът, в който трябва да продължим да показваме своята отговорност към България."

Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и призова ПП-ДБ веднага да се извинят и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел. От думите му стана ясно, че има път назад и сядане отново на масата за преговорите, но това зависи от това дали Мария Габриел ще приеме извинението на ПП-ДБ и минава през тежък разговор с партията, защото мнозинството в ГЕРБ искат да се отиде на избори. 

Борисов призна, че е имало спор за министъра на отбраната Тодор Тагарев, като е решено, че след девет месеца и ротацията, той отново ще застане начело на министерството. Лидерът на ГЕРБ се позова на доклада на Международния валутен фонд, че финансовият министър Асен Василев е правил "бюджетни еквилибристики, за да се вдигнат данъците" в страната. Борисов отхвърли и обвиненията на правителствените партньори, че защитава интересите на партия ДПС, която крепи конституционното мнозинство в парламента.

"Аз не съм адвокат на ДПС" не искам да коментирам дружбата между ДПС и ПП-ДБ, защото тя е много по-голяма" – посочи Борисов, но уточни че не възнамерява лично да преговаря с лидерите на ПП-ДБ, защото те се "държат невъзпитано".

Как ще се развие диалогът и ще се стигне ли до споразумение все още е в сферата на неизвестните. Знак, че разговорите може и да продължат са думите на премиера в оставка Николай Денков:  "Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин" – каза днес пред bTV и допълни:– "Това е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от тази ситуация".

Чуйте запис от пресконференцията на ГЕРБ-СДС:

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34