Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

Отговарят експертите на Националния осигурителен институт

2
Снимка: БГНЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други държави от съюза за придобиването на право на пенсия? Това е въпрос, който вълнува немалко наши сънародници.

За отговор "Радио България" се обърна към експертите в дирекция "Европейски регламенти и международни договори" на Националния осигурителен институт, които ни представиха стъпките, които трябва да направят гражданите в подобни случаи. Отговорът ни е изграден на базата на пример с гражданин, натрупал трудов стаж в България и Испания, но е валиден за граждани с осигурителен стаж в различни страни членки в рамките на ЕС.

Според регламентите на ЕС, когато осигурителният стаж в една държава член не е достатъчен за придобиване на право на пенсия, той се сумира със стажа, придобит по законодателството на друга държава член, но при условие, че периодите на осигуряване в двете държави не съвпадат.

Какви са стъпките? 

Претендиращият за пенсия подава искане до институцията по мястото на неговото пребиваване или до институцията на последната държава член, чието законодателство е било приложимо. Например, ако лицето пребивава в Испания, според правилата на регламентите на ЕС, заявлението за пенсия се подава пред компетентната институция на Кралство Испания, която, заедно с потвърдения испански стаж и другите необходими документи и данни, го изпраща на НОИ.

Ако човек пребивава на територията на България, то следва да подаде заявление за отпускане на пенсия в съответното териториално поделение на НОИ по постоянен или настоящ адрес. В заявлението е нужно да посочи, че има осигурителен стаж, придобит по законодателството на друга/други държави-членки, като приложи  български документи за стаж в оригинал и декларира осигурителни периоди и/или представи издадени от друга държава-член (в това число и Испания) документи за стаж, с които разполага, както и испански осигурителен номер. 

Български удостоверителни документи са

  • трудова/осигурителна книжка, 
  • удостоверение образец УП-30/УП-3, 
  • военна книжка (за мъжете), 
  • посочване на дата на раждане на дете (за жените, които не са работили към момента на раждането на детето).

След като е подадено заявление за преценка правото на обезщетение (напр. пенсия за старост) и заявен придобит осигурителен стаж, съгласно законодателството на държава-членка (напр. Кралство Испания), след потвърждаването му от съответната чужда институция, стажът се отчита при необходимост за отпускането на пенсия.

Вижте и оригиналната справка, предоставена ни от дирекция "Европейски регламенти и международни договори" на НОИ, в отговор на нашето запитване: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15