Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Сметната палата е определен за служебен премиер

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от Президентството. По-късно днес държавният глава ще приеме Главчев, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. По-рано лидерът на ГЕРБ заяви, че се надява, че президентът няма да назначи Главчев за служебен премиер, тъй като той би бил свързан с ГЕРБ.
Главчев беше депутат от ГЕРБ в шест парламента, а през 2017 г. за няколко месеца - и председател на 44-ото Народно събрание. През юли 2023 г. беше избран от 49-тото Народно събрание за председател на Сметната палата. 
Според утвърдените в края на 2023 година с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС промени в Конституцията, целящи ограничаване пълномощията на президента, държавният глава може да избере служебния премиер измежду 10 души - председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председателите на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34