Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство осъди антибългарски действия на македонските власти

Снимка: БТА/Архив

Считаме за недопустимо да бъде забраняван достъпът до литература, която е свързана с лица и събития от общата история на България и Северна Македония. Настояваме за незабавно прекратяване на подобни действия, се казва в позиция на Министерството на външните работи на България. Изявлението е по повод случай от 8 април, при който представител на българската общност в Северна Македония и български гражданин не е бил допуснат на територията на Северна Македония от граничните власти на пункта "Делчево", заради притежавани от него 10 книги.

"Категорично неприемливо е в 21-ви век да сме свидетели на действия, с които властите на една държава възпрепятстват упражняването на основни за демократичните общества права, каквото е правото на свободен пренос и достъп до информация. Още по-притеснителен е фактът, че тези събития се случват в страна, поставила си за цел интеграция в ЕС и декларираща своята привързаност към ценностите и принципите на общността", посочват от външно министерство.

Прави впечатление, че този необясним акт на граничните власти е предприет, след като България нееднократно призова темата за двустранните отношения да не бъде използвана като заложник във вътрешнополитическите процеси в Северна Македония, заявиха още от ведомството и изразиха надежда, че това не е умишлено търсена провокация срещу обществата от двете страни на границата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55