Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов
Снимка: БГНЕС

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно също, че Георги Димов е новият директор на Агенция "Митници", който наследява на поста разследваната в момента Петя Банкова. Румен Спецов остава начело на НАП. 
Петкова каза, че по извършена от нея проверка по данни на БНБ към 8 април фискалният резерв се е оказал в размер на 6,7 млрд лева. По информация, представена по-рано от бившия финансов министър Асен Василев фискалният резерв е бил в размер на 9,9 млрд. лева към 29 март. От сумата 6,7 млрд. лева 4 милиарда са средствата от Сребърния фонд (Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система), а 2 млрд. са приходи за бъдещи периоди, включително очакваните постъпления от втория транш по ПВУ, посочи Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40