Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат вот на недоверие към правителството

Президентът очаква служебният премиер да мотивира исканите смени в кабинета

Снимка: БТА

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде репортерката на БНР Мария Филева. Поканени да подпишат искането са били и ПП-ДБ, но от коалицията са отказали.
Искането е мотивирано с "безпрецедентна политическа намеса", която води до съмнение за възможността за организиране на "честни избори". "Буквално седмица след назначаването на този кабинет след едно изявление на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов беше сменен или предложен за смяна министърът на външните работи. Това създава обективна предпоставка за съмнение в честността на вота", заяви Костадинов.
По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че вотът на недоверие ще бъде внесен, само ако президентът не смени служебния премиер Димитър Главчев.
Пред БНР-Пловдив преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Наталия Киселова коментира, че вот на недоверие на служебен кабинет не може да се иска. Тя припомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява - в случая президентът.

От своя президентът Румен Радев не каза дали ще подпише укази за смяната на двама министри - на външните работи и на земеделието, както поиска Димитър Главчев. Радев отправи покана към служебния премиер на среща в петък да представи мотивите си за исканите смени. Според него освобождаването на министри седмица след като са положили клетва е поредно доказателство за провала на конституционната реформа. Той изрази надежда Главчев да си дава сметка за щетите върху доверието към изборния процес. Радев също така остро се обяви срещу номинацията на Даниел Митов за поста външен министър. "Досега аз в мой служебен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия", подчерта президентът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42