Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Снимка: БГНЕС

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по педиатрия с 40 легла, ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение и на деца, и на пълнолетни. Решението е взето на фона на буксуването от десетилетия на проект за изграждане на така необходимата в България Национална детска болница. От Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница заявиха, че решението за частната болница е гласувано в последния работен ден преди продължителни празници при пълна липса на прозрачност и минира създаването на Национална детска болница, поглъщайки голямо количество медицински кадри. От съвета напомнят, че според анализите само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст, и настояват за незабавно изслушване на здравния министър и на премиера в Народното събрание.
От работещата в подкрепа на качественото детско здравеопазване фондация "Даная" заявиха, че с действията си служебното правителство е абдикирало от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване.
В своя позиция президентът Румен Радев обяви, че с решението си служебният кабинет способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза.
От ПП-ДБ заявиха, че ще подадат решението за частната болница на прокуратурата и ДАНС.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също призова служебното правителство незабавно да отмени решението си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55