Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни празнуват Възкресението Христово

Митрополит Григорий: “Днес молитвата ни е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи и да се възцари мир по света”

Митрополит Григорий
Снимка: БТА

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ.

Христос воскресе! Тържествено звучи благата вест за Възкресението Христово, с която въздаваме хвала на възкръсналия от мъртвите Христос Господ, който потъпка смъртта със смърт и ни направи съпричастни на бъдещия вечен живот. Празнувайки това тържество на тържествата с особена духовно чувство, си спомняме за изкупителния подвиг на Спасителя на света - неговото кръстно страдание и светлото Възкресение. Великден е самата сърцевина и същност на християнството. Това е победата, дарувана ни от Бога”, заяви духовникът пред вярващите, които в нощта на Великден отнесоха в домовете си частица от Благодатния огън.

Заради напрегнатата обстановка в Израел Светият синод реши през т.г. да не пътува до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън, но той се пази на много места у нас и беше използван за пасхалното богослужение.

В пасхалното послание митрополит Григорий отбеляза, че в тези светли дни сме призвани да споделим радостта със семейството, приятелите и най-вече с онези братя и сестри, които се намират в нужда, проявявайки действена любов и милосърдие. “Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи и отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между човеците. Сега повече от всякога е нужно да сме миротворци и да проявим своята любов на дело към ближния”, добави той.

Вярващи изпълниха катедралата и площада около нея, за да присъстват на празничното богослужение. Тук бяха също служебният премиер Димитър Главчев и министри, които първи запалиха своите свещи с Благодатния огън, даден им от митрополит Григорий.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40