Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните университети обявиха стачна готовност

Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите.

Недоволството е породено от неизпълнение на поетите от държавата ангажименти. С приети от парламента през март промени в Закона за висшето образование фактически бяха увеличени възнагражденията на преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, като са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната. Сега от Съвета на ректорите заявяват, че промените са последвани от "мълчалив отказ да се изпълнят задълженията" по променения закон и "да се осигурят необходимите средства".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10