Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония"

Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се закле, че ще изпълнява функцията "президент на Македония”, вместо на "Република Северна Македония". В знак на протест срещу нарушението на Преспанския договор с Гърция от 2018 г., отворил пътя на страната към НАТО, гръцката посланичка напусна церемонията. Остра реакция последва и от България, Брюксел и САЩ, като беше подчертано, че РСМ следва да спазва както Преспанския договор, така и Договора за добросъседство с България от 2017 г., от което зависи пътят на страната към членство в ЕС. От президентството отговориха, че в официална употреба ще бъде използвано и занапред конституционното име на държавата РСМ, но като акт на лично право на самоопределение в съответствие с европейските принципи президентът има право да използва и само името Македония. Оттам подчертаха, че през последните 5 години македонските институции почти напълно са изпълнили задълженията си от Преспанския договор и в отговор очакват всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранните си задължения към страната.

EUISS: Расте влиянието на Турция в Западните Балкани, Южен Кавказ, Близкия изток и Африка

През последните 20 години значително расте влиянието на Турция в четири критични региона: Западните Балкани, Южен Кавказ, Близкия изток и Африка. Такъв е изводът в доклад на Института на ЕС за изследване на сигурността (EUISS), цитиран от TRT. Отбелязва се, че Турция е важен играч в областта на икономиката, търговията, образованието, културата и дипломацията в тези региони, като се обръща внимание на нарастващото ѝ влияние в глобален мащаб и широката дипломатическа мрежа. Напомняме, че според тазгодишния доклад на Lowy Institute, Турция заема трето място в света със своите 252 представителства в 147 страни. Освен дипломацията голяма е и ролята на институции като Турската радио и телевизионна корпорация (TRT), Анадолската агенция, Turkish Airlines, Института "Юнус Емре", насърчаващ турската култура и език по света и др. Медийното присъствие е важен инструмент на меката сила на Анкара, чиито телевизионни сериали са гледани от 750 млн. души в 152 страни, което поставя Турция на трето място в света в тази област след САЩ и Обединеното кралство, се посочва в доклада.

Властите в Белград: Сърбия зачита териториалната цялост на Украйна

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и първата дама на Украйна Олена Зеленска изненадващо посетиха Сърбия в знак на затопляне на отношенията между двете страни. Това е първата визита на официално лице от Украйна в Сърбия от началото на руската инвазия в Украйна. Кулеба се срещна със сръбския президент Александър Вучич и премиера Милош Вучевич. Премиерът изтъкна, че Белград зачита международното право и териториалната цялост на всяка страна член на ООН, включително Украйна. Напомняме, че и Украйна, от своя страна, не признава независимостта на Косово. "Сърбия и Украйна имат много различни, но и много общи неща, и затова е възможно да градим бъдещето заедно в много области", каза Кулеба. RTS съобщава, че е обсъден пътят към ЕС на двете държави, сръбският посланик ще се върне в Киев, предстои и среща на бизнесите от Сърбия и Украйна. Белград многократно е осъждал нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., но отказът на Сърбия да се присъедини към международните санкции влоши отношенията с Киев, пише БТА. И при това посещение не беше заявена промяна в тази позиция. В същото време Сърбия приема украински бежанци от 2022 г., изпрати хуманитарна помощ за Украйна и обеща помощ за следвоенния период в усилията за възстановяване.

В Гърция раздават хиляди евро срещу сигнали за фалшиви касови бележки

От този месец в Гърция се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, докладвали на Министерството на развитието за фалшиви касови бонове. Вече са подадени над 200 000 сигнала, но половината са анонимни, а бонус се изплаща само на лицата, посочили личните си данни и помогнали за разкриването на големи суми укрити данъци. Мярката вече е довела до разкриването на укрити данъци в големи размери, съобщи от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. С програма, която всеки може да свали на смартфона си, потребителите проверяват дали касовата бележка е отразена в оборота на компанията и по този начин се включват в борбата срещу укриване на доходи.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, Pixabay

Още от категорията

Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44
Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10