Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2 юни походът "По стъпките на Ботевата чета" ще достигне връх Околчица

Снимка: Ива Антонова

От брега на Дунав при Козлодуй, където през 1876 г. от австрийския кораб "Радецки" е слязла четата на Христо Ботев, тръгна 76-ото издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета".


120-те километра до историческия връх Околчица, където се води последното сражение на четата, се изминават за 5 дни. Походът е най-старата и масова родолюбива туристическа проява. Над 1600 са участниците тази година, традиционно най-много са учениците. Има и група туристи от Австрия, съобщава кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова.


В приветствието си към участниците кметът на Враца Калин Каменов пожела: “Искрено се надявам Ботевият поход за вас да не е екскурзия, а сърцато изживяване, в което да усетите желанието водело Ботев и неговите четници към саможертвата, дала началото на нашата свобода“.



На 2 юни на Околчица по традиция се отдава почит на Ботев и загиналите за свободата на България.  



Програмата на Ботевите дни във Враца, посветени на 148-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, беше открита тържествено на 26 май. Тя включва десетки културни, образователни, туристически и спортни събития за всички върасти. Сред проявите са рецитали, изложби, концерти на открито и национални конкурси.

Започва походът

Най-мащабните прояви през Ботевите дни са националният туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица, всенародното поклонение на историческия връх и тържественият митинг - заря. Честванията продължават до 2 юни и събират много врачани и гости на града.
"Ботевите дни са празник. Ботевите дни са момент, в който забравяме това, което ни разделя и търсим общото помежду ни, а именно това е Ботевият завет", споделя гражданка ва Враца пред репортера на БНР.

Подробна програма за Ботевите дни е публикувана в интернет каналите на Община Враца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55