Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност в България на вота "2 в 1"

| обновено на 09.06.24 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Към 17 ч. на 9 юни избирателната активност на изборите за национален парламент е 23,4%, каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. „Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30% избирателна активност. А що се отнася до евроизборите през 2019 г. – активността тогава е била същата, каквато и сега 24,2 на сто", посочи социологът. Според Петкова по-високата активност на изборите за Европарламент „най-вероятно се корени в различния брой избиратели, които имат право на глас. Тъй като за евродепутати те са по-малко, макар че приблизително еднакъв брой хора са отишли да гласуват и на европейски, и на национални, все пак на европейските се отчита, поради по-ниската база, малко по-висок процент на хора, упражнили правото си на вот". По думите на Яница Петкова младите избиратели не са много активни на тези избори. 



Избирателната активност към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89%, за Народно събрание е 20,44%, съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя добави, че активността е най-ниска в Сливен – 14,86%, а най-висока в Кърджали и в Смолян над 27-28%. За сравнение, на 2 април 2023 г., когато се провеждаха предходните парламентарни избори, активността към 16:00 ч. беше 27,27%, посочи Матева. 
Към 15 ч. на 9 юни избирателната активност на изборите за национален парламент е 19,7%, каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "В сутрешните часове наблюдавахме малко по-активна избирателна активност отколкото на предишните избори. Към обяд и особено след това регистрираме по-ниска избирателна активност. На изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г. е било около 25%. Най-вероятно ще имаме по-ниска избирателна активност, освен ако не се случи нещо в следобедните часове, което да предизвика мобилизиране от страна на избирателите", посочи Петкова. 

Избирателната активност за европейския вот към 15 часа е малко над 20,4%, като данните са напълно съпоставими с отчетеното на евроизборите през 2019 г.
 


Към 13 ч. на 9 юни избирателната активност на изборите за национален парламент достигна 15,6%. Това съобщи за БНР Светлин Тачев, социолог от "Галъп интернешънъл болкан". "Активността започва да забавя ход, докато в началото на деня вървеше почти равностойно с тази от предишните избори за народно събрание на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 18,0%“, каза Тачев. Има забавяне спрямо 2019 г. в активността и на вота за Европарламент, където гласувалите са 16,2%.



Към 11 ч. днес избирателната активност е 10%. Според данните на  "Галъп интернешънъл болкан", тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. За европейските избори, тя е малко по- висока 10,4 %.


Изборният процес в България започна както обикновено с ниска избирателна активност – около 4%. към 9.00 часа. В сравнение  с предходния вот на 2-ри април 2023, тя е малко по-висока спрямо миналата година, когато към този час е била 3,6 %.Що се отнася до европейските избори активността е малко по-висока – 4,2 %. 

Пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1, посочи, че в момента гласуват "по-верните гласоподаватели" и това не  е изненада. По думите на Симеонов, отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира, паралелна политическа контракултура, която може да роди представители и може да ги забележим довечера.

Вижте също:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът призова НАТО да не вкарва войски в Украйна

Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога ще се случи. Отговорът зависи от бойното поле и способността за постигане на устойчив мир, каза българският президент Румен Радев при откриването на 28-ата правителствена кръгла маса, организирана..

публикувано на 02.07.24 в 14:18
 Димитър Главчев

Служебното правителство се готви да сдава властта и отчете своята дейност

Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европарламент. Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок, отчита служебният кабинет на Димитър Главчев в..

публикувано на 02.07.24 в 10:48

Получавайки мандат за правителство, ГЕРБ-СДС обяви проект за кабинет

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Росен Желязков. Той е кандидатът за премиер, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС. Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на..

обновено на 01.07.24 в 18:06