Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Бъдещите парламентарни партии коментрат лаконично следващите си стъпки

Социологът Първан Симеонов: Вотът показва протест срещу начина, по който разказваме Запада

Снимка: Ани Петрова
"Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка на тези избори. Това не прилича на политическа криза, а на криза на демокрацията". Така коментира пред БНР резултатите от поредните извънредни парламентарни избори на 9 юни Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

 "ГЕРБ-СДС ясно печелят изборите", подчерта той и допълни, че борбата за второто, третото и четвъртото място ще се реши накрая. Според социолога, това, че с "Не подкрепям никого" са гласували над 3%, означава намаляване на интереса към политиката и търсене на протестни, наказателни опции. "Има антизападен протест. Не точно протест срещу Запада, а протест срещу начина, по който ние разказваме Запада... Растат протестните настроения. Това отваря нишата за нов играч, голям, който лека-полека се очертава в президентството", подчерта Първанов.

ГЕРБ: Ние не можем само с ДПС, ПП-ДБ не могат с ГЕРБ и ДПС
Бойко Борисов

"Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!". Това написа след края на изборния ден в профила си във ФБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По-рано през деня пред медиите той заяви, че не е оптимист за възможността да се сформира стабилно правителство, като се аргументира със заявките на лидерите на другите политически сили. "От „заклинанията“ от сутринта не виждам как ще се състави правителство, посочи Борисов. "Ние не можем само с ДПС, ПП-ДБ не могат с ГЕРБ и ДПС, „Възраждане“ казват "Или сме само ние, или никой“", каза лидерът на ГЕРБ. Той не изключи възможността той самият да вземе папката с мандата за кабинет./МИ

ПП-ДБ: Ще бъдем силна опозиция на Борисов и Пеевски


"Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и трети смокинов лист да ни върнат към годините на постната пица и рекета, и да циментират контрола си над службите, регулаторите и съдебната власт за години напред. Ние ще се борим за европейския път на България и ще се противопоставим на всеки опит за корупция и кражби на обществените средства". Това написаха от ПП-ДБ във Фейсбук, които засега се нареждат втори в изборите за Народно събрание.
"Възраждане": Българският народ заби звучен шамар на собствената си държава
Костадин Костадинов

"Избирателната активност беше ужасяващо ниска". Това каза във видеообръщение във Фейсбук лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него, фактът, че избирателната активност на евровота е по-висока, макар и минимално, от тази за национален парламент, както предвиждаха анализаторите, показва сериозен проблем. Всичко може да се фалшифицира, но избирателната активност няма как да се фалшифицира, коментира Костадинов. "Днес българският народ заби огромен и много звучен шамар на собствената си държава. При 30 и няколко процента избирателна активност той буквално каза, че тази държава не е негова и това е може би най-сериозното нещо, върху което трябва да се замислим", коментира Костадинов.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган: Делян Пеевски - премиер? Не!


"Време е да има стабилно правителство, а не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Преди това цикълът от две години предсрочни правителства видяхте до какво доведе". Това каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски по-рано днес, когато пусна гласа си за изборите. Той изрази надежда да има смиреност у политиците, "за да може да се развива България и да бъдат спокойни българските граждани". Пред "Дневник" почетният председател на ДПС Ахмед Доган заяви при гласуването си, че не вижда трайна формула за изход от политическата криза в страната. На въпрос от изданието, дали ДПС би излъчило министър-председател - Доган отговори "Не, мисля, че няма нужда". На уточняващ въпрос дали такъв би могъл да стане някой от съпредседателите на партията - Джевдет Чакъров или Делян Пеевски, той каза: "Не, не!"
Стана ясно, че първа официална позиция за изборите от ДПС може да се чака в понеделник, 10 юни, а съпредседателят Делян Пеевски благодари на избирателите. "Вярвам, че ДПС и аз лично ще оправдаем голямото доверие, което ни гласувате", казва той в изявление, разпространено от партийната централа.

БСП: Не бихме подкрепили ГЕРБ
Корнелия Нинова

"Притеснени сме от ниската избирателна активност, която е поредният много тежък знак към всички политически партии. Всички трябва да си направим извод от това и да вземем мерки“, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято партия се нарежда пета в новия български парламент. Тя благодари на избирателите, които са упражнили правото си на избор. От БСП, подобно на другите участници в изборите, се отказаха от коментари преди окончателните резултати. Единствено на въпрос, какво би направила БСП, ако от ГЕРБ ги потърсят за подкрепа, Нинова кратко отговори: "Мисля, че е излишно след 10 години борба с  модела ГЕРБ да ме питате, дали бихме подкрепили ГЕРБ. Отговорът е "не!"."

ИТН: Ние сме единствените, които вдигнахме подкрепата си с над 50%



"Има такъв народ" (ИТН) обективно е единствената политическа сила, която вдига с над 50 % подкрепата си – това заяви заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов на брифинг пред централата на партията. Секретарят на партията Станислав Балабанов благодари на избирателите за подкрепата им. По думите му, повече коментари от партията, която по предварителни данни към момента заема 6-ото последно място в новия 50-ти български парламент, може да има едва след като излязат финалните резултати.

МВР: Изборният ден премина спокойно

Калин Стоянов

Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред, отчете министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 16 000 служители на МВР са били ангажирани с охраната на изборните секции и работа по сигнали за нарушения. От началото на предизборната кампания до момента в МВР са получени 583 сигнала за евентуално купуване на гласове и други изборни нарушения. Най-много са сигналите в Бургас, Варна и София. И на тези избори опрощаването на дългове, вересии, на други социални придобивки са използвани като основен нерегламентиран способ за осигуряване на гласове. Стоянов увери, че МВР е положило усилия за максимално ограничаване на това явление. "Чадър не е имало към нито една политическа партия и формация", беше категоричен министърът.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът няма да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от президентството. Държавният глава не приема..

публикувано на 27.06.24 в 18:35

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

обновено на 26.06.24 в 16:59

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05