Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Проф. Ара Капрелян

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 година. Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в разгара на пандемията от COVID-19 и има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване.

Инициативата е на Българското дружество по неврология и Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон.

В здравния час на Радио Благоевград – БНР проф. Ара Капрелян, водещ български невролог заяви, че по време на прегледите, които се провеждат и в момента – основните въпроси от пациентите  са свързани с това до каква степен коронавирусната инфекция може да се отрази върху състоянието на конкретния болен с Паркинсонова болест. Има ли значение лечението на коронавируса по отношение медикаментите, които те приемат за антипаркинсоновото лечение. „Обобщените резултати според международно епидемиологично проучване от края на миналата година сочат, че около 40% от анкетираните болни са установили известно влошаване  в състоянието си вследствие както на съпътстващата ковид инфекция, или заради наложените здравни и обществени ограничения, свързани с препоръчваната социална изолация. Преди дни беше публикувано друго проучване, организирано от Световната фондация на болните с Паркинсон и Колумбийския университет в Ню Йорк – според резултатите от това проучване около 67% от пациентите отчитат повишена тревожност и напрегнатост, при 66 процента има нарушения в съня, 51% се оплакват от депресия.

Неврологът уточни, че пациентите с късен Паркинсон са над 55-годишна възраст, но през последните години се наблюдава тенденция за откриване на болестта и при по-млади хора. С напредване на възрастта определено се увеличава процентът на  пациентите, които страдат от  това тежко невродегенеративно заболяване.

Проф. Капрелян бе категоричен, че болните с Паркинсон у нас разполагат със всички медикаменти, които са предвидени за лечението им. Една голяма част от тях се реимбурсират 100% от Здравната каса, други частично. В резултат усилията на Дружеството по неврология и Асоциацията на пациентите,   от миналата година има много добри новини по отношение 100%-тната реимбурсация на най-съвременното лечение на болните с късен Паркинсон.

Специалистът припомни и основните симптоми, свързани с Паркинсоновата болест. „По-известните от тях са свързани с определени двигателни нарушения – на първо място по-честото треперене на ръцете, усещане за скованост на крайниците и забавяне на волевите движения. Съществуват и симптоми, които могат да предшестват тази триада – например намалено обоняние, често хората в началото имат болки в рамото или гърба, затруднения при писане. Уморяемостта с едни неспецифични оплаквания могат в началото да подведат лекаря и да се забави диагнозата. Затова провеждаме обучителни курсове с общопрактикуващи лекари или в посока повишена информираност на пациентите. Целта е колкото е възможно по-ранна диагностика“.

Проф. Капрелян призова болните с Паркинсонова болест да се възползват от  безплатните прегледи в страната. Те  дават висококвалифицирана и специализирана експертна оценка на състоянието им. Подготвя се конкретен индивидуализиран подход на лечение. Изготвя се диагностичен план на всеки пациент. 

На националната линия за късен Паркинсон 0894 293 100,  хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

Чуйте в звуковия файл разговора с проф. Ара Капрелян:
Вижте още

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24

Изпълнителят Моисей: Искаме да презаредим любовта към българската традиция

"Росни ми" е новата песен на братята Моисей и Даниил Стойчеви. Това е първото им музикално произведение за 2021г., и второто от проекта "Презареждане", който е подпомогнат от Национален Фонд Култура, България. “Проектът се състои от 5 творби, които са не само визуални, но и музикални. С видеоклипове ще ги представим. „Росни ми“ е..

публикувано на 25.02.21 в 10:49

На пазара в сряда

Лекото разхлабване на рестриктивните мерки и предстоящия очакван рестарт на работата за ресторантите и кафенета, дава отражение и на търговията на фермерските пазари и тържища в региона. Оживено бе присъствието на клиенти и на благоевградския кооперативен пазар, макар че според търговците и селскотстопанските производители, засилване на..

публикувано на 24.02.21 в 14:10