Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Проф. Ара Капрелян

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 година. Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в разгара на пандемията от COVID-19 и има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване.

Инициативата е на Българското дружество по неврология и Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон.

В здравния час на Радио Благоевград – БНР проф. Ара Капрелян, водещ български невролог заяви, че по време на прегледите, които се провеждат и в момента – основните въпроси от пациентите  са свързани с това до каква степен коронавирусната инфекция може да се отрази върху състоянието на конкретния болен с Паркинсонова болест. Има ли значение лечението на коронавируса по отношение медикаментите, които те приемат за антипаркинсоновото лечение. „Обобщените резултати според международно епидемиологично проучване от края на миналата година сочат, че около 40% от анкетираните болни са установили известно влошаване  в състоянието си вследствие както на съпътстващата ковид инфекция, или заради наложените здравни и обществени ограничения, свързани с препоръчваната социална изолация. Преди дни беше публикувано друго проучване, организирано от Световната фондация на болните с Паркинсон и Колумбийския университет в Ню Йорк – според резултатите от това проучване около 67% от пациентите отчитат повишена тревожност и напрегнатост, при 66 процента има нарушения в съня, 51% се оплакват от депресия.

Неврологът уточни, че пациентите с късен Паркинсон са над 55-годишна възраст, но през последните години се наблюдава тенденция за откриване на болестта и при по-млади хора. С напредване на възрастта определено се увеличава процентът на  пациентите, които страдат от  това тежко невродегенеративно заболяване.

Проф. Капрелян бе категоричен, че болните с Паркинсон у нас разполагат със всички медикаменти, които са предвидени за лечението им. Една голяма част от тях се реимбурсират 100% от Здравната каса, други частично. В резултат усилията на Дружеството по неврология и Асоциацията на пациентите,   от миналата година има много добри новини по отношение 100%-тната реимбурсация на най-съвременното лечение на болните с късен Паркинсон.

Специалистът припомни и основните симптоми, свързани с Паркинсоновата болест. „По-известните от тях са свързани с определени двигателни нарушения – на първо място по-честото треперене на ръцете, усещане за скованост на крайниците и забавяне на волевите движения. Съществуват и симптоми, които могат да предшестват тази триада – например намалено обоняние, често хората в началото имат болки в рамото или гърба, затруднения при писане. Уморяемостта с едни неспецифични оплаквания могат в началото да подведат лекаря и да се забави диагнозата. Затова провеждаме обучителни курсове с общопрактикуващи лекари или в посока повишена информираност на пациентите. Целта е колкото е възможно по-ранна диагностика“.

Проф. Капрелян призова болните с Паркинсонова болест да се възползват от  безплатните прегледи в страната. Те  дават висококвалифицирана и специализирана експертна оценка на състоянието им. Подготвя се конкретен индивидуализиран подход на лечение. Изготвя се диагностичен план на всеки пациент. 

На националната линия за късен Паркинсон 0894 293 100,  хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

Чуйте в звуковия файл разговора с проф. Ара Капрелян:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28