Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Проф. Ара Капрелян

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 година. Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в разгара на пандемията от COVID-19 и има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване.

Инициативата е на Българското дружество по неврология и Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон.

В здравния час на Радио Благоевград – БНР проф. Ара Капрелян, водещ български невролог заяви, че по време на прегледите, които се провеждат и в момента – основните въпроси от пациентите  са свързани с това до каква степен коронавирусната инфекция може да се отрази върху състоянието на конкретния болен с Паркинсонова болест. Има ли значение лечението на коронавируса по отношение медикаментите, които те приемат за антипаркинсоновото лечение. „Обобщените резултати според международно епидемиологично проучване от края на миналата година сочат, че около 40% от анкетираните болни са установили известно влошаване  в състоянието си вследствие както на съпътстващата ковид инфекция, или заради наложените здравни и обществени ограничения, свързани с препоръчваната социална изолация. Преди дни беше публикувано друго проучване, организирано от Световната фондация на болните с Паркинсон и Колумбийския университет в Ню Йорк – според резултатите от това проучване около 67% от пациентите отчитат повишена тревожност и напрегнатост, при 66 процента има нарушения в съня, 51% се оплакват от депресия.

Неврологът уточни, че пациентите с късен Паркинсон са над 55-годишна възраст, но през последните години се наблюдава тенденция за откриване на болестта и при по-млади хора. С напредване на възрастта определено се увеличава процентът на  пациентите, които страдат от  това тежко невродегенеративно заболяване.

Проф. Капрелян бе категоричен, че болните с Паркинсон у нас разполагат със всички медикаменти, които са предвидени за лечението им. Една голяма част от тях се реимбурсират 100% от Здравната каса, други частично. В резултат усилията на Дружеството по неврология и Асоциацията на пациентите,   от миналата година има много добри новини по отношение 100%-тната реимбурсация на най-съвременното лечение на болните с късен Паркинсон.

Специалистът припомни и основните симптоми, свързани с Паркинсоновата болест. „По-известните от тях са свързани с определени двигателни нарушения – на първо място по-честото треперене на ръцете, усещане за скованост на крайниците и забавяне на волевите движения. Съществуват и симптоми, които могат да предшестват тази триада – например намалено обоняние, често хората в началото имат болки в рамото или гърба, затруднения при писане. Уморяемостта с едни неспецифични оплаквания могат в началото да подведат лекаря и да се забави диагнозата. Затова провеждаме обучителни курсове с общопрактикуващи лекари или в посока повишена информираност на пациентите. Целта е колкото е възможно по-ранна диагностика“.

Проф. Капрелян призова болните с Паркинсонова болест да се възползват от  безплатните прегледи в страната. Те  дават висококвалифицирана и специализирана експертна оценка на състоянието им. Подготвя се конкретен индивидуализиран подход на лечение. Изготвя се диагностичен план на всеки пациент. 

На националната линия за късен Паркинсон 0894 293 100,  хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

Чуйте в звуковия файл разговора с проф. Ара Капрелян:
Вижте още

Мария Мутафчиева: Хората ме вдъхновяват и движат напред

Мария Мутафчиева подготвя  голям концерт по повод личния си юбилей и своите 30 години на музикалната сцена. Събитието ще се състои на рождения ден на Мери - 10 февруари в зала "България". Специални гости ще бъдат любими изпълнители, с които Мери записва дуети и работи през годините: Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова...

публикувано на 29.01.23 в 16:17

Яна Василева – Цури и „Леа + Перла“ - приказка, вдъхновена от истинска история

„Леа + Перла = Любов“ е втора детска книга за Яна Василева – Цури. Яна разказказва красива зимна приказка, вдъхновена от истинските преживявания на нейната дъщеря Леа. Малката Леа е неразделна с нейното любимо плюшено коте, което се казва Перла. Те са заедно във весели игри и приключения, танцуват, опознават свет, а накрая уморени от деня,..

публикувано на 29.01.23 в 14:03

Народната певица Соня Михайлова: Музиката сбъдва мечти

Народната певица Соня Михайлова от симитлийското село Брежани  е един от най-разпознаваемите гласове, изпълняващ традационен фолклор. За първи път запява, когато е била на две години и вече двайсет и две години песента е нейната съдба. „Песента за мен е едно удовлетворение, голямо щастие. Използвам я предимно, за да избягам от тъгата и..

публикувано на 27.01.23 в 14:27
Румен Петков

Новото обединение „Левицата“ ще се яви на парламентарните избори през април

Широкото ляво обединение, наречено “Левицата”, заяви намерението си да се яви на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 2-ри април. „Това не е формат, насочен срещу БСП или някоя друга партия, а е формат, насочен към доверието на българските граждани и хората, които имат усещането за принадлежност към род и към България.“ Това..

публикувано на 27.01.23 в 11:58
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Настоящите политически играчи сринаха напълно доверието в парламентаризма

В началото на седмицата от партия "Има такъв народ" стартираха подписка за национално допитване с въпроса: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?". Темата коментира в седмичното предаване за политика..

публикувано на 27.01.23 в 11:30

Няма забрана за пътуване в Северна Македония

Няма забрана за пътуване в Северна Македония. Това заяви почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на Радио Благоевград . Изглежда информациите от Скопие се оказаха поредната медийна лъжа. Вероятно в столицата на западните ни съседи си дават сметка, че няма как да забранят на двама евродепутати да посещават тази..

публикувано на 27.01.23 в 11:01

MINNA с нова вълнуваща песен – „Девойче“

Мина Сучева – MINNA представи новата си песен със заглавие „Девойче“. Песента съчетава български фолклор и модерни клубни ритми. MINNA споделя, че този проект е изключително вълнуващ и много скъп за нея. Официалната премиера на „Девойче“ се състоя на 24 януари.  Тази дата е избрана не случайно, тогава е роден бащата на младата изпълнителка,..

публикувано на 26.01.23 в 10:59