Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млн. повече гласоподаватели поискаха Великобритания да напусне ЕС

| обновено на 24.06.16 в 10:20
Искане за оставката на премиера Дейвид Камерън и загатване за референдуми за излизане на Шотландия и Северна Ирландия от Великобритания последваха окончателния резултат от референдума за членство на Обединеното Кралство в Европейския съюз.

Над 1 млн. повече гласоподаватели поискаха Великобритания да напусне ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън трябва незабавно да си подаде оставката, заяви лидерът на националистите във Великобритания Найджъл Фараж, който води кампанията за излизане на страната от Европейския съюз.

Неговите колеги от консервативната партия обаче призовават Камерън да остане начело на страната въпреки изхода от референдума. Това се случи с писмо на Борис Джонсън и Майкъл Гоув, които подкрепяха излизането на Великобритания от Европейския съюз и бяха лицата на кампанията за така наречения "Брекзит".

Водещи политици от Шотландия и Северна Ирландия обявиха, че вече интересите на техните две държави не могат да бъдат представени от Великобритания, тъй като и северноирландците, и шотландците, ясно са показали, че искат да останат в Европейския съюз. За разлика от тях Уелс гласува за независимостта на Великобритания от Европейския съюз. В същото време сътрудник от кабинета на Дейвид Камерън заяви:

В момента наистина сме в неизвестна територия. Всички в кабинета сме много уморени. Никой не е спал.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Отношенията Великобритания – ЕС според Лисабонския договор

Член 50 от Лисабонския договор постановява, че Великобритания първо трябва да уведоми Европейския съвет – тоест правителствата на ЕС, за решението си да се оттегли от юридическите споразумения, които я обвързват като член на Съюза. След това..

публикувано на 24.06.16 в 09:26

Паника на световните борси заради референдума във Великобритания

Паника обхвана световните борси тази сутрин, след като стана ясно, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Частичните резултати от преброяването на гласовете на..

обновено на 24.06.16 в 08:59

Герт Вилдерс и Марин льо Пен призоваха за референдуми в Холандия и Франция

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер определи резултатите от британския референдум като тъжни за Европа и Великобритания. Решението на британците за напускане на ЕС нанасят големи щети и на двете страни, заявиха от..

публикувано на 24.06.16 в 09:13

Дейвид Мосап: Вероятно Камерън ще подаде оставка през днешния или утрешния ден

Англичанинът Дейвид Мосап , който от години живее в България и е преподавател в СУ, сподели в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт", че е дълбоко шокиран и разочарован от резултата. Той отбеляза кои ще са основните проблеми от вота на..

публикувано на 24.06.16 в 08:54

Шулц очаква преговорите за отделяне на Великобритания да започнат бързо

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц очаква преговорите за отделяне на Великобритания от Европейския съюз да започнат бързо. Пред германската телевизия Цет Де Еф той каза, че според икономическите данни след вота процесът ще бъде труден...

публикувано на 24.06.16 в 08:51

Шотландия вижда бъдещето си в ЕС

Шотландия вижда бъдещето си като "част от Европейския съюз", каза шотландският премиер Никола Стърджън , след като 62 процента от шотландците гласуваха за оставане на Великобритания в Евросъюза. Стърджън посочи, че започва п одготовка за провеждане..

обновено на 24.06.16 в 15:15

Андрей Ковачев: Ако Великобритания напусне ЕС, се очаква намаляване на покупателната способност в Европа

Напускането на Евросъюза от Великобритания не може да стане автоматично, съгласно Лисабонския договор ще са необходими няколко години за това, обясни в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев . По думите му,..

публикувано на 24.06.16 в 08:16

Мария Пейчева: Очаквам животът във Великобритания да стане по-труден

Студентката Мария Пейчева , която от години живее във Великобритания, сподели в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че всички българи в Обединеното кралство са много разочаровани от вота и че това, което всички там споделят, е..

публикувано на 24.06.16 в 07:59

Вашингтон не възприема позитивно излизането на Великобритания от ЕС

Въпреки че не много американци са наясно с последствията от едно евентуално излизане на Великобритания от ЕС, темата се следи с интерес в САЩ. Съединените щати са най-голямата страна-инвеститор във Великобритания. За американските компании..

публикувано на 24.06.16 в 07:52

Димитър Бъчваров: Брекзитът няма да има катастрофални последствия за ЕС

Преподавателят в НБУ Димитър Бъчваров коментира в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" резултата от проведения референдум във Великобритания: Вотът е много близък между тези, които са за оставане и за излизане от ЕС, което ще..

публикувано на 24.06.16 в 10:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44