Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

„Гъската от Кайро или разочарованият съпруг“ от програмата на OperaVision

В интернет платформата OperaVision се предлага нещо много любопитно - една напълно непозната творба на Волфганг Амадеус Моцарт. Заглавието й е „Гъската от Кайро или разочарованият съпруг“ с  подзаглавие “Съперничеството на три жени за един любовник“...

публикувано на 01.10.19 в 18:16

Лора Чаплин участва в благотворителен проект на българската цигуларка Милкана Шлосер и Caritas във Виена

На 2-и октомври във виенския театър “Акцент“ ще се проведе благотворителна вечер, посветена на 130-годишнината от рождението на Чарли Чаплин. Почетен гост на събитието ще бъде внучката на великия актьор Лора Чаплин, която е художничка и  ще предостави..

публикувано на 01.10.19 в 17:30

„Барток плюс“ – форум на музикални критици от цял свят

Оперният фестивал „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/ се следи от музикални журналисти и музиковеди от цял свят. През последните три години се срещнах с колеги освен от Унгария, също от Австрия, Германия, Италия, Хърватия, Сърбия, Румъния, Полша,..

публикувано на 26.09.19 в 17:56

Музикалният театър чества 60-годишнината на маестро Юли Дамянов

С тържествен водосвет на сцената беше открит новият театрален сезон на НМТ „Стефан Македонски“. Трупата кани своята публика на 29 септември от 17 ч., когато с концерта-спектакъл „Влез в моя сън“ ще чества 60-годишнината на главния си диригент и..

публикувано на 25.09.19 в 17:45

Балет „Арабеск“ открива новия си сезон с галавечер

Балет „Арабеск“ стана носител на голямата награда на „Аполония“. Призът „Аполон Таксофорос“ беше връчен на откриването на 35-ото юбилейно издание на Празниците на изкуствата в Созопол. Елитната българска трупа за съвременен танц ще открие новия си..

публикувано на 25.09.19 в 16:16
Ла Скала - Милано

Лео Нучи отпразнува в Ла Скала 2 000-то си представление в ролята на Риголето

Завесата на Миланската скала тържествено се вдигна за една от най-обичаните опери на Джузепе Верди – “Риголето”. След вълнуваща премиера през 2016 г., шедьовърът на маестро Верди се завърна на миланска сцена с диригент Даниел Орен, който получи..

публикувано на 24.09.19 в 22:13

„Хованщина” от програмата на OperaVision

Лично за мен операта „Хованщина“ от Модест Мусоргски е върхът на руското оперно творчество,даже и на славянското. Тази грандиозна творба, толкова новаторска и толкова руска по дух,  представлява огромна фреска на историческите събития през 18 век, по..

публикувано на 24.09.19 в 21:07

Будапещенската опера представи за първи път в Израел „Савската царица”

За първи път в Обетованата земя беше изпълнена операта „Савската царица“ на родения в Унгария композитор от края на деветнайсти век Карл Голдмарк. Със застъпничеството на Ференц Лист операта, която дълго преседяла в чекмеджето на композитора, е била..

публикувано на 24.09.19 в 20:36

Фестивалът в Санкт Маргаретен завърши с благотворителен търг в полза на талантливи деца в неравностойно положение

Известно е твърдението на меломаните, че класическата музика присъства буквално във всяко кътче на Австрия. Този факт намира своето потвърждение и в летния сезон, когато стотици музикални фестивали тук са притегателен магнит, както за постоянния..

публикувано на 19.09.19 в 10:25

Франция с равносметка за богато фестивално лято

Франция полека изпраща лятото с равносметката за богата музикална реколта от тазгодишните фестивали. Най-важната лятна среща за света на операта - фестивалът в Екс ан Прованс, се запомни с нови участия, обещаващи млади гласове и нестандартни артистични..

публикувано на 15.09.19 в 22:24