Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

„Каста дива“ е предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства и културен туризъм. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви „разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви „срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от „Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. 

Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, „Каста дива“, на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:05 до 22:00 часа бъдете с „Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиеваи, редактор: Красимира Йорданова

Публикации

„Чичовци“ на Софийската опера – ключ към бъдещето

Три години – от 2017 до 2019, следих оперния фестивал „Барток плюс“ в унгарския град Мишколц, където всеки път се представяха съвременни оперни творби, отличени на международния конкурс „Ключ към бъдещето“. Мисията на конкурса беше да се начертае..

публикувано на 31.03.22 в 16:16
Ла Скала - Милано

Бляскаво откриване на новия сезон на Ла Скала

След дългия период на lockdown музикалният свят очакваше с огромно вълнение откриването на новия сезон в Миланската Скала на 7 декември с операта “Макбет” на Джузепе Верди. Часове преди премиерата 80 000 светлини блеснаха на 24-метровата коледна елха на..

публикувано на 13.12.21 в 18:03
Изглед от Тел Авив

„Ишел и Романска“ – за съжителството на изтънченото и просташкото в изкуството

В Тел Авив има три оркестъра - оркестърът на Израелската опера, Израелската филхармония, но и театрален оркестър под палката на Йоси Бен Нун. И точно за негов концерт в известния театър Цафта, основан навремето от син на преселник от България,..

публикувано на 08.11.21 в 16:53
Ла Скала - Милано

Премиера на „Севилският бръснар“ в Миланската Скала

На 30 септември завесата на Миланската Скала тържествено се вдигна за второто заглавие на опера на Росини от триптиха, който театърът посвещава на великия италиански композитор – “Севилският бръснар”. Придружени от виртуозната диригентска палка на..

публикувано на 13.10.21 в 23:49
Димитър Косев

Диригентът Димитър Косев: Оперетата ще ни зареди в днешното трудно време

В края на лятото плевенските почитатели на музикално-сценичните изкуства преживяха радостта да се срещнат с две класически творби, образци на операта и оперетата.  На сцената на Летния театър в парка ,,Кайлъка” под звездното небе прозвучаха..

публикувано на 01.10.21 в 18:05

Балетното селище Вертиго – ансамбъл на изкуството и екологията

Да се достигне до балетното селище "Вертиго", което се намира между Йерусалим и селището, където е роден Самсон от известната библейска притча за Самсон и Далила - Бейт шемеш, е доста трудно. Няма обществен транспорт. Шофьорите на такси искат да се..

публикувано на 28.09.21 в 19:49

„Травиата“ на откритата лятна сцена в Плевен

След дългогодишна пауза трупата на Музикално-драматичния театър ,,Константин Кисимов” Велико Търново отново гостува в Плевен на откритата лятна сцена, с постановката на операта ,,Травиата” от Верди.  Диригентът Георги Патриков сподели, че спектакълът е..

публикувано на 28.09.21 в 19:22
Ла Скала - Милано

Премиера на „Италианката в Алжир“ в Миланската Скала

2021 е особена година за италианската музикална сцена –  на 27 май  Италия и любителите на балетa от цял свят казаха последно “Сбогом”  на една от най-голямите балерини на ХХ век – Карла Фрачи, а залите на  театрите останаха празни и недостъпни за..

публикувано на 28.09.21 в 18:54

Дон Жуан през погледа на Ромео Кастелучи

Този летен сезон за мен премина под знака на операта „Дон Жуан“ от Моцарт. Признавам, темата за знаменития прелъстител силно ме вълнува и ето че престижни фестивали у нас и по света ми предложиха гледни точки към нея, които ми бяха много интересни и..

публикувано на 07.09.21 в 16:53
Вера Немирова

Среща с автограф с Вера Немирова

Традиционната за MozArt фестивал в Правец „Среща с автограф“ тази година беше с Вера Немирова, а на следващата вечер голямата българска режисьорка с европейска кариера представи на сцената на Езерото спектакъла си „В очакване на Моцарт“ със студенти..

публикувано на 07.09.21 в 15:54