Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива“ е предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви “разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви “срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от “Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, “Каста дива“, или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:05 до 22:00 часа бъдете с “Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиева, почетен редактор: Красимира Йорданова

Публикации

Силен финал на летния сезон на Софийската опера

Финалните спектакли на фестивала “Музи на водата“ се превърнаха в кулминация на летния сезон в областта на мюзикъла – не една, а поредица вечери при напълно разпродадени трибуни на сцената на Панчаревското езеро. Софийската национална опера и..

публикувано на 28.08.23 в 18:05

“Тоска“ с Красимира Стоянова

Кулминационното оперно събитие в афишите на двата летни фестивала в морската ни столица – “Опера в Летния театър“ и “Варненско лято“, беше спектакълът на операта “Тоска“ от Пучини на 16-и август. Той привлече в препълнения с публика Летен театър във..

публикувано на 28.08.23 в 17:19

Отзвук от Вагнеровия фестивал в Софийската опера

През месец юли вагнерианци от цял свят пристигнаха в София за традиционния Вагнеров фестивал в Националния ни оперен театър, тази година посветен на 210-годишнината от рождението и 140-годишнината от смъртта на гениалния германски композитор. От 8-и..

публикувано на 13.08.23 в 22:15

Напусна ни Катерина Тупарова

На 58-годишна възраст почина оперетната артистка Катерина Тупарова – една от най-ярките звезди на Националния музикален театър “Стефан Македонски“. Родена е в град Ракитово, където преди месец беше удостоена с почетно гражданство. Завършва Националното..

публикувано на 03.08.23 в 16:42

С “Бохеми“ завърши сезонът на Израелската филхармония

Традиция е сезонът на Израелската филхармония да завършва с концертно изпълнение на опера. Още помним “Кармен“ под диригентството на Зубин Мета, както и прощалното изпълнение на “Турандот“, което разтърси слушателите дори повече от паралелните..

публикувано на 23.07.23 в 23:45

Кои са лауреатите на първия международен балетен конкурс “Сара-Нора Прима“

Повече от 120 балетисти от 13 държави се събраха в Бургас от 1-и до 9-и юли за първото издание на конкурса и лятната балетна академия на името на прима балерината и дългогодишен ръководител на Националния ни балет Сара-Нора Кръстева. 73..

обновено на 09.07.23 в 19:07

Тим Райс идва в България през август

10-то издание на летния фестивал Opera Open на сцената на Античния театър в Пловдив очаква специален гост – знаменития английски текстописец Тим Райс . Авторът на либретото на “Исус Христос Суперзвезда“  ще пристигне специално за спектакъла на рок..

публикувано на 02.06.23 в 21:52

Звездно интервю: Роберто Аланя и Александра Кужак

Едно от най-големите музикални събития на сезона беше първият концерт в България на знаменития френски тенор от италиански произход Роберто Аланя. Той пя на 26-и май в зала 1 на НДК с партньорката си на оперната сцена и в живота – полския сопран..

публикувано на 29.05.23 в 10:51

Оперните звезди Роберто Аланя и Александра Кужак за първи път на българска сцена

Знаменитият френски тенор от италиански произход Роберто Аланя ще пее тази вечер в зала 1 на НДК заедно с партньорката си на сцената и в живота – полския сопран Александра Кужак , и Софийската филхармония под диригентството на министъра на..

публикувано на 26.05.23 в 13:01

Оперната звезда Роландо Вийязон: за музикалния свят днес и за мисията на Red Noses

Освен с коронацията на крал Чарлз III,  6-и май 2023 г. остава незабравим и с дългоочаквания концерт у нас на знаменития мексикански тенор Роландо Вийязон . Първото гостуване на голямата оперна звезда в България трябваше да бъде на Новогодишния..

публикувано на 18.05.23 в 16:26