Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

„Каста дива“ е предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства и културен туризъм. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви „разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви „срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от „Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. 

Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, „Каста дива“, на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:05 до 22:00 часа бъдете с „Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиеваи, редактор: Красимира Йорданова

Публикации

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

В предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ на 26-и март 2023 г.: 20.05-21.00 ч.: - Интервю: Колегата от Класик ФМ Радио Георги Митов – Геми разговаря със знаменития мексикански тенор Роландо Вийасон по повод предстоящата..

обновено на 28.03.23 в 16:32
Ла Скала - Милано

Премиера на “Бохеми“ в Миланската Скала

Мартенският афиш на Ла Скала отбеляза завръщането на миланска сцена на операта “Бохеми” на Пучини. Завесата на театъра тържествено се вдигна, отбелязвайки три важни годишнини: 100 години от рождението на незабравимия италиански режисьор и сценограф..

публикувано на 22.03.23 в 13:01
Росица Кавалджиева, Красимира Йорданова и генералният директор на БНР Милен Митев

"Каста дива" – 30 години в ефира

Най-дълго съществуващото предаване за музикално-сценични изкуства в българския ефир “Каста дива” отпразнува своя 30-и рожден ден със специално издание в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР. Предаването, чиято емблема е арията на Норма из..

публикувано на 22.03.23 в 10:51

Балет “Арабеск“ представя нова творба на Мириам Енгел

Балет “Арабеск“ ни кани на премиера в последната вечер на месец март. На сцената на НМТ “Стефан Македонски“ ще гледаме творбата на Мириам Енгел “Смъртта и момичето“ по музика на Шуберт – едноименния струнен квартет №14, в ре минор. Лично аз..

публикувано на 22.03.23 в 10:32

“Мартенските музикални дни“ започват със световната премиера на балета “Калиопа“ от Емил Табаков

62-ото издание на Международния фестивал “Мартенски музикални дни“ се открива тази вечер със световната премиера в концертно изпълнение на балета в две действия “Калиопа“ от Емил Табаков по либрето на Александър Малчев. Най-новата творба на..

публикувано на 16.03.23 в 14:41

“Триптих“ – да се научим отново да обичаме

На 24-и февруари от 19 ч. на сцената на НМТ "Стефан Македонски" балет “Арабеск” ще представи отново на своята публика най-новия си спектакъл – “Триптих“, с който започна много успешно сезон 2022/2023 г. “Триптих“ включва три самостоятелни..

публикувано на 20.02.23 в 15:17
Соня Йончева

Соня Йончева представя “Куртизанката“

На световния музикален пазар излезе новият албум на Соня Йончева “Куртизанката“. Оперната дива ще го представи в България на специална среща със своите почитатели през месец април. Тогава тя ще се завърне на родна сцена за два великденски концерта с..

публикувано на 16.02.23 в 13:26

Кутия на доброто 5.4: Дарения за Сирия

Г-н Тодор Димитров – бивш директор на НМТ „Стефан Македонски“ и активен участник в групата „Кутия на доброто“ в социалната мрежа facebook, сподели информация, че в Сирийското посолство у нас ще се приемат дарения и в почивните дни. Бях развълнувана да..

публикувано на 15.02.23 в 14:38

Кутия на доброто 5.3: Никога не изоставяй другар на бойното поле

Към колегите си човек обикновено се обръща за дребни услуги – да му помогнат да пренесе нещо, да му услужат с някакъв инструмент или да му помогнат, ако нещо се е объркало в компютъра. По-рядко молят за пари назаем или да се включат в набиране на..

публикувано на 14.02.23 в 22:44

“Като гореща вода за шоколад“ на празника на любовта и виното

Днес е втората и последна прожекция на балетния спектакъл “Като гореща вода за шоколад“ от кино сезона на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“. Това е прекрасен начин да си доставиш изискана духовна наслада с вълнуваща любовна история и бутилка..

публикувано на 14.02.23 в 12:15