Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага  различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

В „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20:05 до 22:00 часа по програма „Хоризонт“. 


Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво), а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева). 

Публикации

Аделина Филева: Финансирането в сферата на културата трябва да е равномерен процес

„Аз съм убедена, че не трябва да има забрава, а трябва винаги да има памет и затова смятам, че опазването на това, което са създали нашите предци, е от огромно значение “, каза за БНР Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена..

публикувано на 03.05.22 в 16:01
Силвия Чолева и Марин Бодаков

Силвия Чолева призова да четем стиховете на покойния поет Марин Бодаков

„До такава степен бяхме свързани, особено през последните години покрай една наша рубрика обща с Марин, че буквално всеки ден по няколко пъти коментирахме книги. Избирахме какво да направим какво да предложим , да не говоря  и за предаването..

публикувано на 29.04.22 в 21:32
Премиера на книгата „Гардеробът“ на Олга Токарчук

Книгата „Гардеробът“ на Олга Токарчук вече е на книжния пазар в България

Сборникът с разкази „Гардеробът“ на Олга Токарчук вече е на книжния пазар в България. "Докато си гледахме оригинала и си мечтаехме нашето издание да бъде с илюстрации, които да съответстват на текста, изведнъж то взе, че се случи. Сякаш времето се..

публикувано на 21.04.22 в 16:20
Проф. Амелия Личева

Проф. Амелия Личева: Оттук нататък светът ни ще бъде различен

"Тези усещания за тревога в света за това, че нещо губим, че губим не просто ценностите, губим човешкото като че ли в момента още по-добре усещаме, защото ситуацията, в която сме не просто ни кара да си мислим, че историята се повтаря, че диктатурите  се..

публикувано на 14.04.22 в 17:26
Веселина Седларска

Веселина Седларска: Войната в Украйна е от омраза

" Сега виждам как ние не можем да познаем къде е фашизмът , а се разделихме на две огромни групи и всеки сочи другата група за сляпа. И това не мога да го проумея, но го свързвам с човешкия разум - това, което се случва в момента", каза за БНР Веселина..

публикувано на 11.04.22 в 14:40
Георги Гроздев

Новата книга на Георги Гроздев е „Мостове и Делби – имаме ли елит?“

"Ако ние нямаме развита собствена култура, ако не опазваме и не развиваме собствения си език т.е. ако ние нямаме собствена идентичност, ние не можем да имаме елит. Елитът е еманация на културата, еманация на това, което е един народ, една нация...

публикувано на 25.03.22 в 22:14

Сдружение "Градоред" направи туристическа карта с исторически места в Русе

"Връщайки се обратно в Русе осъзнах в колко красив град съм родена, с каква прекрасна история е обграден той и ми беше любопитно да науча колко хора знаят за нея.... За съжаление не много - особено хората извън нашия собствен град. Голяма част от..

публикувано на 25.03.22 в 16:33

Книгата "Войната, която промени света" се продава с благотворителна цел

"Тази прекрасна книга за съжаление попадна по ужасен повод и всички знаем кой е той - това е войната, която се води в момента", каза за БНР Виктория Иванова от Софтпрес за книгата "Войната, която промени света". Продажбата на книгата е свързана с кауза..

публикувано на 25.03.22 в 15:30
Леа Коен

Леа Коен изрази силна позиция срещу войната в Украйна

"Гневът от това, което се случва и от нашата безпомощност да се намесим активно ме накара да напиша много горчиви неща, включително и този пост. Войната ще свърши, но в момента тя се разраства и като слушам военните стратези, специалистите в..

публикувано на 21.03.22 в 14:39
Тони Палмър

Тони Палмър: Идвам в България от цяла вечност

Големият британски режисьор Тони Палмър, удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2010 г., е специален гост на 26-тия София филм фест. Палмър представя дигитално възстановения си филм „Англия, моя Англия“,..

публикувано на 18.03.22 в 09:15