Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага  различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

В „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20:05 до 22:00 часа по програма „Хоризонт“. 


Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво), а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева). 

Публикации

Мая Праматарова по време на в Българския културен център в Москва

Майя Праматарова изпълнява програма "Театър +" на сцената на Народния театър

"Ключова дума на програма "Театър +", пилотна на камерната сцена на Народния театър, е среща с екипите на специалисти и хора, свързани с темите на представленията на четирима режисьори - Василена Радева, Катя Петрова, Крис Шарков, Стилиян Петров. Всеки..

публикувано на 20.10.22 в 19:20
Иван Христов

Иван Христов изследва българският литературен модернизъм

"Това изследване е моята хабилитация в Института по литература към БАН. Първите текстове в него са от 2009 година. Аз го работех доста дълъг период. Фокусът на изследването е българският литературен модернизъм, но не само по време на неговото..

публикувано на 20.10.22 в 17:43
Снимката е илюстративна

До месец ще бъде издадена книгата "Годините" на писателка Ани Арно

"Правата за тази книга я имаме от 11 месеца. Преводът е готов. Вече се работи по редакцията и ще излезе до един месец ", каза за БНР издателката Гергана Димитрова от издателство "Лист" във връзка с подготовката за издаване на книгата "Годините" на..

публикувано на 20.10.22 в 15:36
Д-р Емил Илиев

Виолета Цветкова: Д-р Емил Илиев превърна хобито си във втора професия

"Това наистина е човек вселена - необятна личност.  Аз самата бях изключително изненадана от неговия живот, от неговото отношение към света, към хората, от начинът, по който той се е отнасял към професията, към своето хоби, което е било като негова..

публикувано на 20.10.22 в 13:32
Монах Калистрат Зографски

Монах Калистрат Зографски написа книгата "Третият Рим и църквата"

"Започнах да пиша статия, която трябваше да е 7-8 страници, но когато прехвърлих 800 ги разделих на части", каза за БНР монах Калистрат Зографски, който служи в Зографския манастир в Света гора. Той е написал книгата "Третият Рим и църквата"...

публикувано на 24.09.22 в 18:17
Българска академия на науките

В БАН ще бъде показана изложба, свързана с историята на списание "Мисъл"

На 17 септември в Централното фоайе на Българската академия на науките се открива изложбата "130 години от създаването на списание "Мисъл" - ярка българска диря в европейското културно наследство". Изложбата се реализира по повод Европейските дни на..

публикувано на 15.09.22 в 22:00
Жанина Драгостинова

В сборника „Голи и солени (морето преди бетона)“ са събрани разкази за почивка на море

"Аз винаги с мъка се сбогувам с морето", каза за БНР Жанина Драгостинова, която е съставител на сборника „Голи и солени (морето преди бетона)“. Носталгични истории за морето преди бетона На 15 септември от 19 ч. в Once upon a time… Bibliotka..

публикувано на 15.09.22 в 22:00
Марин Бодаков

Покойният Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще

Преди дни излезе книгата „Галерията на сърцето” със събраните стихотворения на Марин Бодаков. В една от изминалите неделите на месец август Столичната библиотека организира четене на неговите стихотворения в Борисовата градина от приятели и близки на..

публикувано на 15.09.22 в 22:00

Проектът “DANUrB” цели укрепване на дунавската културна идентичност и сплотеност

" На нас ни хрумна по време на работа по проекта “DANUrB” да стимулираме културното наследство в Община Никопол чрез символа "Абагар" . Аз много се радвам, че местната общност откликна на тази идея и вече я следва активно и се радвам, че успях да намеря..

публикувано на 22.08.22 в 20:22
Сдружение „Дишай Перник“

Силвия Рударска: Общият проблем е замърсяването на въздуха

"Самата минна индустрия е съгласна, че няма вече особено бъдеще, така че трябва да се намерят алтернативи. Перник е един от градовете, които разполагат с ТЕЦ, който през годините, когато бяхме деца беше една от причините града да бъде с мръсен въздух...

публикувано на 22.08.22 в 18:27