Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага  различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

В „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20:05 до 22:00 часа по програма „Хоризонт“. 


Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво), а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева). 

Публикации

В книгата "Как не купих тази картина?" Севдалин Генов описва истории от работата си

"Тези пребивавания в галерията бяха прекрасни, но работата на галериста не е толкова лесна и не е толкова приятна, колкото е описано в книгата ", каза за БНР Севдалин Генов, автор на книгата "Как не купих тази картина?". Той е работил като галерист..

публикувано на 25.11.22 в 15:43
Слава Иванова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Уникални произведения на изкуството включва изложбата "Дарените творби"

"Най-големите съкровища на Фонда са дарения, направени през годините. Опитахме се да покажем творби, които са дарения на Фонда и са част от неговата немногобройна, но затова пък безкрайно интересна сбирка. През всички 41 години, откакто Фонда съществува..

публикувано на 18.11.22 в 11:12
Фрагмент от постановката „Обещанието“

Актрисата Касиел Ноа Ашер представи на сцена пиесата "Обещанието" на Герган Ценов

"Прелиствах по една две страници и изведнъж ми попадна "Обещанието", която я прочетох от началото до края и реших, че тази пиеса ще я поставя ", каза за БНР режисьорът и актриса Касиел Ноа Ашер за решението си да представи на сцена пиесата  "Обещанието"..

публикувано на 17.11.22 в 17:16
Проф. Снежана Начева

Културният дом при Съюза на юристите в България е създаден преди 72 години

"Идеята да се създаде Домът на юриста на "Пиротска" 7 е дошъл след дълги опити да се намери обединяваща идея за създаване на Съюз на съдиите и адвокатите. Това е началото на миналия век. Три последователни събора достигат до разумната идея да съградят..

публикувано на 17.11.22 в 15:23

Есета и стихотворения съдържа книгата на Владимир Левчев „Смъртта и Бог“

"Заглавието е малко провокативно - "Смъртта и Бог". Имам есета и стихотворения, те са обединени от обща тема. Има връзка между тях, но жанрово са различни. Но прецених, че е по-добре да са отделно, да е ясно, че жанрът се сменя между отделните страници",..

публикувано на 11.11.22 в 16:00
Деси Алексиева

Деси Алексиева:Панаирът във Франкфурт е най-големият панаир на книгата

"На всички е ясно колко е важна книгата за бъдещото на човечеството и за това, че ако ние не инвестираме в книги и грамотност   и няма една кауза "Грамотност", която да ни движи като общество резултатите няма да са никак добри за нас", каза за БНР Деси..

публикувано на 04.11.22 в 16:05
Манол Пейков

Издателят Манол Пейков предлага нов подход при избора на книги за панаира във Франкфурт

"Франкфурт като цяло е място, където се купуват права и където се продават права", каза за БНР издателят Манол Пейков във връзка с панаира на книгата  във Франкфурт. Общо 150 родни издателства участваха в тазгодишния Международен панаир на книгата..

публикувано на 04.11.22 в 14:36
Раймонд Детрез

Професор Раймонд Детрез търси обяснение на съвременни събития на базата на исторически факти

"Патриотизмът не е свързан с вдигане на въстание", каза за БНР професор Раймонд Детрез, преподавател в Льовен. Антони де ла Реа: В сряда ще има протест срещу полицейския произвол В предаването "Графити по въздуха" той добави: "Всеки да си върши..

публикувано на 04.11.22 в 12:47
Петър Вълчев по време на самостоятелна изложба на фотографския фестивал в Корея през 2018 г.

Екзистенциални въпроси зададоха зрителите на "Лека нощ, Лили"

Режисьорът Петър Вълчев съобщи, че заедно с брат му Нивелин Вълчев са участвали в Австрия в един от най-големите кинофестивали там. "След прожекцията на нашия филм и премиерата, която имахме там, се събраха хора, повечето бяха възрастни. Казаха -..

публикувано на 28.10.22 в 18:09
Балет „Арабеск“

Впечатляващ танцов спектакъл показва "Арабеск" в Музикалния театър

На 3 ноември на сцената на Музикалния театър ще бъде показан спектакъла "Триптих" на балет "Арабеск". "Ако имаш в себе си хореографски пориви, започваш повече да се наслаждаваш на това да си хореограф и да ръководиш другите. В един момент тялото ти..

публикувано на 26.10.22 в 17:07