Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигяр Джафер: Здравната каса трябва да се демонополизира

Най-вероятно проф. Плочев ще си отиде, смята членът на здравната комисия към НС

Заместник-председателят на НС и член на комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер
Снимка: БГНЕС

За сряда е насрочено извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на която ще бъде изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, съобщи пред "Хоризонт" заместник-председателят на парламента и член на комисията д-р Нигяр Джафер. Тя е един от 8-те депутати, поискали това заседание. 

В петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Камен Плочев заради поискана актуализация на бюджета на институцията зад гърба му. Тази сутрин проф. Плочев каза в интервю за bTV, че няма да подаде оставка. 

Като поредния скандал в здравеопазването характеризира ситуацията около управителя на Касата Джафер:

Поредният скандал в здравеопазването, който оставя един изключително неприятен привкус като след всеки скандал. Жалко е, че достойни хора на достолепна възраст се държат като хора, които нямат абсолютно никакъв политически и административен опит. Въпреки всичко трябва да отбележим, че тези хора управляват около 4 милиарда и малко повече в държавата, платени от здравните осигуровки на българските граждани. Лошо е, когато няма субординация, а това показва този случай, липса на координация, липса на субординация, липса на чуваемост за съществуващи проблеми в системата.

Впрочем, потвърждава се нашата теза, че проблемът не е в личността. Всъщност проблемът е в модела, в системата, Касата е практически одържавена и то отдавна. Ето затова е нелеп този спор "Аз ти искам оставката, ти защо не я подаваш". Защото Касата би трябвало да е абсолютно независим орган. От друга страна, имаме един Надзорен съвет, който всъщност се управлява от Министерство на здравеопазването.

Според Джафер за 17 години и са били сменени около 17 души начело на Касата и за да се реши проблемът, тя трябва да се демонополизира:

През 2010 година беше променен законът така, че народното събрание да избира управителя на здравната каса. И оттогава, забележете, няма почти управител на Здравната каса, който да се е задържал повече от 5-6 месеца, понякога година. За 17 години ние сме напът да сменим 17-ия управител.

Това показва системни проблеми, това показва, че този модел не може да продължи да функционира. Този проблем с една монополна Здравна каса, в която има толкова много интереси, включително в управлението, предизвика проблеми. Този модел генерира дефицит. Просто защото трябва да има демонополизация на тази Каса и хората да избират къде да внасят своите осигуровки и да престане който и да е министърът на здравеопазването да се опитва да ръководи и да дирижира нещата в Здравната каса.

Джафер каза и какво според нея ще се случи в сряда по време на извънредното заседание на здравната комисия по случая:  

Най-вероятно колегите от управляващото мнозинство ще искат внасяне на решение в зала впоследствие за смяна на управител на Здравната каса, макар че нямат такова основание, законово разписано точно по този начин. Най-вероятно проф. Плочев ще си отиде. 

Интервюто на Светослава Кузманова с д-р Нигяр Джафер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Аркади Шарков: Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е колос на глинени крака

За да се решат проблемите в Здравната каса, са нужни реални реформи, а политическото говорене трябва да отстъпи на икономическата експертиза. Това коментира в предаването "Преди всички"  Аркади Шарков  от Експертния клуб за икономика и..

обновено на 19.02.18 в 10:06

Депутат от Обединените патриоти допуска, че проф. Плочев не е знаел реда за актуализация на бюджета на НЗОК

Депутатът от "Обединени патриоти" и член на парламентарната здравна комисия Калин Поповски допуска, че управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата...

обновено на 19.02.18 в 17:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън и Киър Стармър в Белия дом

Дебатът на седмицата: Да бъде или не дадено разрешение на Украйна да ползва ракети в Русия?

Да бъде или не дадено разрешение на Украйна да ползва далекобойни ракети дълбоко в територията на Русия, предупреждение от Путин за директен сблъсък НАТО - Русия при зелена светлина за Киев, най-мащабната украинска атака с дронове срещу Москва,..

публикувано на 14.09.24 в 11:55

Мигрантите и крайната десница - взривоопасна смес бълбука в Германия

Повече от 2/3 от германците искат гранична полиция да връща нелегалните мигранти още от границата. Това сочи проучване на общественото мнение, проведено тази седмица, когато правителството обяви, че връща граничния контрол с Австрия, Чехия и..

публикувано на 14.09.24 в 11:35
Боби Бобев

Боби Бобев за отношенията Сърбия - Косово: Омагьосан кръг. Не се вижда изход

Вече повече от 2 години косовският премиер се стреми да откъсне 4 северни общини (които представляват около 1% от територията на България) - там живеят компактно малко над 50 000 сърби . Стремежът е да се намали влиянието на Белград върху тези..

публикувано на 14.09.24 в 11:32

Столтенберг: НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна

НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна, за да се опита тя да предотврати нахлуването на Русия през 2022 г., каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за седмичното издание на Франкфуртер алгемайне цайтунг...

публикувано на 14.09.24 в 11:29

Извършва се допълнителен оглед на мястото на самолетната катастрофа край Граф Игнатиево

Експерти извършват допълнителен оглед на мястото на катастрофата край Граф Игнатиево, където загинаха двама военни летци - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Самолетът им се разби по време на тренировка за авиошоу...

публикувано на 14.09.24 в 11:14
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Целта е устойчив мир, Русия да седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия

Наистина е много важно мястото, на което ще се проведе,  подготвяната втора конференция за мир, като тази в Швейцария през юли. Там конференцията беше успешна, но сега трябва да се намери място, което ще позволи участието на Русия и Китай на високо..

публикувано на 14.09.24 в 11:05

Държавните училища във Великобритания - първи без телефони в час

Финансирани от държавата училища в Англия ще бъдат първите без телефони в час. Достъпът до смартфони през учебния ден е ограничен с аргумента, че те оказват "катастрофално" въздействие върху децата. T.нар. национални академии са училища, които се..

публикувано на 14.09.24 в 11:02