Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Момчил Панайотов: Ако хората знаят повече за лавините, по-голям е шансът им за оцеляване

След като доцент Петър Янков - преподавател в НСА и председател на сдружение „Българско ски училище“ заяви пред БНР, че липсата на регламентация за каране на ски извън пистите е една от причините за зачестилите трагични инциденти с лавини у нас и разкритикува и липсата на „лавинен бюлетин“ у нас, Момчил Панайотов - председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил и лектор по „Лавинна безопасност“  коментира за предаването „Хоризонт до обед“, че „би могло да се мисли по отношение на регламентиране на официални маршрути за каране извън писти“.  В България обаче това е по-трудно осъществимо, отколкото в Европа, където вече се прилага:

„Повечето места, в които се карат извънпистово ски в България, се намират в национални паркове и природни паркове, което значи, че дейностите, които се извършват извън курортите, трябва да са съгласувани с плановете за управление на тези паркове. Нещата стават малко по-сложни и не зависи само от доброто желание, а от различни ограничения“.

Той изтъкна, че е имало такива предложения в новите планове за управление на парковете „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“, но тези планове не са били приети:

„По света горе-долу са 2 вида практики. Едната е ходене в планината като ски туризъм, където всичко зависи от избора на терен условия, от хората, които ходят или от техния водач. Другият вариант е в близост до курортите да има т. нар. „фрии райд“ маршрути, за които отговаря специален патрул на курорта. Това в България не виждам как ще се случи в момента, предвид че курортите ни като цяло заемат позиция, че не отговарят по никакъв начин за терените извън пистите“.

Хората, които искат да практикуват извънпистово каране в България, разчитат на "много ограничена" информация, отчете той и също изтъкна ползите от лавинния бюлетин, какъвто в България няма:

„Остава човек наистина да има достатъчно добра подготовка, за може да разчете условията на база на прогнозата на времето и това, което вижда в планината и да направи своята лична преценка. В България културата за наемане на водачи, за да се правят подобни карания не е добре развита и в близките години не очаквам да се развие много по-активно“.

Ролята на Планинската спасителна служба е да спасява от инциденти. В миналото тя е имала и контролни функции, но това е отпаднало, подчерта Панайотов. Сега службата дава препоръки с цел превенция на инциденти. Да се забранява да се кара извън ски-пистите е правило, което не работи, убеден е той:

„Държавите, които се опитвали да забраняват извънпистовото каране и изобщо да забраняват дейности в планините, са стигнали до неособено добри резултати. Като цяло се върви към регулация“.

Панайотов не очаква скоро у нас да бъде въведен работещ режим: 

„Перманентни ограничения просто ще са само едно измиване на ръцете, поредното бих казал“.

В България нямаме голям брой инциденти с лавини. Статистически инцидентите са по-малко отколкото в алпийските страни, подчерта той и изтъкна, че най-важният фактор за намаляването им е образованието:

„Колкото повече знаят хората, колкото повече разбират опасността и факторите, които влияят на тази опасност, толкова по-голям шанс имат те да вземат верни решения в една критична ситуация“.

Ситуацията в момента е бих казал по-скоро добра, но тенденцията за развитие към края на седмицата не е добра, така че хората наистина трябва да внимават, предупреди Панайотов.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Културни войни” с Владислав Апостолов: Кафявата акция срещу „Златния глобус“

И наградата за „Най-нелеп бойкот“ печели Холивуд. Това, което имаме като елитна развлекателна индустрия, по думите на един класик, реши да се саморазправи с малка група хора и да ги унищожи в името на „разнообразието“ и „прогресивните ценности“ . Засрамена от слабите си резултати, исторически ниските рейтинги и обществения присмех онлайн,..

публикувано на 15.05.21 в 14:22
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: Страшно е, че обществото фокусира тоталитарната си нагласа в една фигура

Страшно е фокусирането на тоталитарната нагласа на обществото в една фигура – била тя на Тодор Живков, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов. Това каза в интервю за предаването  „Политически НЕкоректно“ Миролюба Бенатова, разследващ журналист, водещ на предаването „Алтернативата“ по TV1, дългогодишен репортер в bTV  и Нова..

публикувано на 15.05.21 в 13:28
Димитър Цанчев

Димитър Цанчев: Наивно е да се мисли, че външен натиск може да промени позицията ни за Северна Македония

„Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв е проблемът. Става дума и за заблуждаване на обществеността в Република Северна Македония за това какъв е проблемът. Проблемът между България и РСМ е съвсем ясен – РСМ подписва договори, които очевидно след това няма намерение да изпълнява.“ Този коментар направи в..

публикувано на 15.05.21 в 12:08

Напрежението в Близкия изток и надеждите за излизане от пандемията - в центъра на световните събития от седмицата

"България сама e измислила проблема, заради който Република Северна Македония още не може да започне преговори за членство в Европейския съюз." Това заяви премиерът Зоран Заев  на форум в Атина и изрази увереност, че Скопие ще получи зелена светлина за преговорите Условието на Атина за процеса по присъединяване на Скопие към Европейския съюз е..

публикувано на 15.05.21 в 10:23
Доставка на дезинфектант

Има ли държавен орган, който контролира съдържанието на дезинфектантите

Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април, е със съдържание, което не отговаря на изписаното на етикета, и е довел до заблуда на потребителите . Това доказват химичните анализи, направени по поръчка на Българското национално радио и от фирмата производител във Велико Търново. Разследване на..

обновено на 14.05.21 в 13:59
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова: 70 на сто от запитаните не желаят нова Конституция

„Ще представим наше проучване има ли нужда от промени в сега действащата Конституция или трябва да се приеме нова“, поясни в „Преди всички“ Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди дискусията „30 години Конституция“. „Поводът за нашата конференция е навършването на 30 години от приемането на най-новата..

публикувано на 14.05.21 в 08:45

Туроператори очакват указания от МОН за организирани почивки за абитуриенти

Редица предложения, свързани с предстоящите абитуриентски балове отправят към завършващите училище туроператорите. Те не са така многобройни и разнообразни, както в периода преди пандемията от коронавирус. Но и търсенето и записването за такива пътувания все още не са масови, въпреки, че интерес има. В редица сайтове могат да бъдат намерени..

публикувано на 13.05.21 в 18:20