Момчил Панайотов: Ако хората знаят повече за лавините, по-голям е шансът им за оцеляване

След като доцент Петър Янков - преподавател в НСА и председател на сдружение „Българско ски училище“ заяви пред БНР, че липсата на регламентация за каране на ски извън пистите е една от причините за зачестилите трагични инциденти с лавини у нас и разкритикува и липсата на „лавинен бюлетин“ у нас, Момчил Панайотов - председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил и лектор по „Лавинна безопасност“  коментира за предаването „Хоризонт до обед“, че „би могло да се мисли по отношение на регламентиране на официални маршрути за каране извън писти“.  В България обаче това е по-трудно осъществимо, отколкото в Европа, където вече се прилага:

„Повечето места, в които се карат извънпистово ски в България, се намират в национални паркове и природни паркове, което значи, че дейностите, които се извършват извън курортите, трябва да са съгласувани с плановете за управление на тези паркове. Нещата стават малко по-сложни и не зависи само от доброто желание, а от различни ограничения“.

Той изтъкна, че е имало такива предложения в новите планове за управление на парковете „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“, но тези планове не са били приети:

„По света горе-долу са 2 вида практики. Едната е ходене в планината като ски туризъм, където всичко зависи от избора на терен условия, от хората, които ходят или от техния водач. Другият вариант е в близост до курортите да има т. нар. „фрии райд“ маршрути, за които отговаря специален патрул на курорта. Това в България не виждам как ще се случи в момента, предвид че курортите ни като цяло заемат позиция, че не отговарят по никакъв начин за терените извън пистите“.

Хората, които искат да практикуват извънпистово каране в България, разчитат на "много ограничена" информация, отчете той и също изтъкна ползите от лавинния бюлетин, какъвто в България няма:

„Остава човек наистина да има достатъчно добра подготовка, за може да разчете условията на база на прогнозата на времето и това, което вижда в планината и да направи своята лична преценка. В България културата за наемане на водачи, за да се правят подобни карания не е добре развита и в близките години не очаквам да се развие много по-активно“.

Ролята на Планинската спасителна служба е да спасява от инциденти. В миналото тя е имала и контролни функции, но това е отпаднало, подчерта Панайотов. Сега службата дава препоръки с цел превенция на инциденти. Да се забранява да се кара извън ски-пистите е правило, което не работи, убеден е той:

„Държавите, които се опитвали да забраняват извънпистовото каране и изобщо да забраняват дейности в планините, са стигнали до неособено добри резултати. Като цяло се върви към регулация“.

Панайотов не очаква скоро у нас да бъде въведен работещ режим: 

„Перманентни ограничения просто ще са само едно измиване на ръцете, поредното бих казал“.

В България нямаме голям брой инциденти с лавини. Статистически инцидентите са по-малко отколкото в алпийските страни, подчерта той и изтъкна, че най-важният фактор за намаляването им е образованието:

„Колкото повече знаят хората, колкото повече разбират опасността и факторите, които влияят на тази опасност, толкова по-голям шанс имат те да вземат верни решения в една критична ситуация“.

Ситуацията в момента е бих казал по-скоро добра, но тенденцията за развитие към края на седмицата не е добра, така че хората наистина трябва да внимават, предупреди Панайотов.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33